Friday, September 11, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ HomeMade DIY Karipap Pusing aka Spiral Curry Puffs •*¨*•.¸¸❥¸



 

Bahan2 DOH MINYAKNya :)
  • 1/4 cwn myk dipanaskan
  • 2 ½ cwn tepung
  • secubit garam
  • air secukupnya
  • Cara2Nya : sebatikan,berhenti masuk air bila doh x lekat di tgn



Bahan2 DOH MARJERINNya :)
  • 1 ½ cwn tepung
  • 2 sdm shortening
  • 1/2 cwn margerin/atau lebih
  • Cara2Nya : Sebatikan hingga jd doh



  • Pic 5 (bawah) --- Doh yg dah siap dibentuk - doh marjerin dan doh minyak seperti pic di bwh :-



  • bulatkan doh myk dan doh margerin sama byk
  • x kisah le bpe biji korang nk..5 6 7 ke 8 bj..janji sama byk
  • leperkan sedikit doh myk, masukkan doh margerin didlmnya 
  • tutup doh, rehatkan 5 minits..step by step ditunjukkan seperti di bawah :-
  • selepas tu sapu air, sedikit shja..calit2 lebih kurang, jgn byk ye nanti doh lembik pulak
  • nak bg kelopak dia melekat bila, dah grg nanti
  • gulungkan berbentuk silinder
  • letakkan memanjang seperi pic dan canaikan memanjang spt pic
  • kemudian gulung lagi, buat seperti td
  • buat sehingga habis doh
  • dipotong anggaran 1/2 ke 1 inci




  • Pic 8 (bawah) -- berbentuk seperti ini :-




  • Ringkasan Step By Step -- seperti pic di bawah :) 


  • Setelah itu boleh la dibubuh inti ditengah2nya - Cara membuat inti saya x tunjukkan ya ...sbb ada org suka inti sardin, kentang, daging dsbgnya >_<


  • Cara meletakkan inti dan kelim ditunjukkan seperti di bawah :





  • Kelimkan guna tangan if not beli je tempat kuih karipap tu, lagi senang ...Saya (eh bkn saya , kat utube) tunjukkan cara membuat Karipap Pusing ini seperti di bawah .....Uols boleh drag to minit 11.33 utk pintalan (edges) karipap tu
--------



  • pic14 - siap kelim, ready to fry,
  • pic15 - gorengan ngan api sederhana panas















•*¨*•.¸¸❥¸  End of HomeMade DIY Karipap Pusing aka Spiral Curry Puffs •*¨*•.¸¸❥¸ 


Post a Comment