Sunday, September 06, 2015

•*¨*•.¸¸❥ DIY Hot Plate & HomeMade Sizzling Yee Mee •*¨*•.¸¸❥


:; Bahan Utama Kuah Sizzlling ::

  • Ayam
  • Cendawan Shitake
  • 5-6 ulas bawang putih
  • Segenggam cili kering
  • 2inci halia
  • Kiub Pati Ayam
  • Kicap makan pekat
  • 6sb Sos tiram
  • Garam
  • Gula
  • Air (ikut nk kuah byk mana)
  • Bancuhan tepung jagung
  • Minyak
  • Yee Mee (rendam dgn air biasa sekejap,jgn air pns nt kmbg xsedap)
  • Sawi
  • Telur









:: Cara2 MenyediakanNya :: 
  • Step1Candawan shitake kalau yg kering kene rendam semalaman..br lembut..beli yg 'fresh' kat giant..sy rendam jugak sekejap..bau dia agak kurang enak macam bau petai..hehehhe
  • Selepas itu, tumis cili kering,bawang putih n halia ketuk je bg pecah





  • Step3 - Masukkan ayam bila bahan tumis dh naik bau..kiub pati ayam skli..


  • Step4 -Masukkan cendawan shitake,air ,sos tiram,kicap pekat,garam gula secukup rasa....Letak air banyak2 pun xpe.... perlhankn api..biar sampai didih..boleh juga letak lada hitam atau lada sulah...




  •  Step5 - Bila rasa dh cukup..kuah szilling tu mmg nmpk agak coklat2 perang......boleh masukkan bancuhan tpung jgung nk bg pekat..biar didih atau reneh lama pon xpe..
  •  Step6 - Takde hot plate..just masak guna pan je..buka api besar letak kuah sikit atas pan..masukkan yee me yg dh rendam n tos td..letak sayur sawi yg dh celur then curah lagi kuah..ikut keselesaan sendri..
  • Step7 -Bila dh nk mendidih pecah telur..proses ni kejp je..biar telur kuning tu xpyh masak sgt..bg g0yang2 sikit..heheheh





  • NOTE : * lebihan kuah boleh simpan dlm peti utk masak lagi..sayur boleh pelbagaikan.. letak carrot ke..kobis ke..




  • NOTE : Yee Mee Dicelur sebentar 10-15minits, toskan dan dimasukkan pula ke dalam air sejuk dan toskan semula ...





•*¨*•.¸¸❥ End of DIY Hot Plate & HomeMade Sizzling Yee Mee •*¨*•.¸¸❥
Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
ing Mee Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Yee mee -direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan. Bahan lain : Sayur sawi Karrot Telur ayam Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) : 2 keping dada ayam dipotong kecil 7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk melembutkannya) 5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian 5 ulas bawang putih (tumbuk) 1 labu bawang besar (tumbuk) 1 inci halia (tumbuk) 3 sb sos tiram 3 sb kicap pekat 1 sb kicap cair 6 cawan air 1 kiub pati ayam 1 sb serbuk lada hitam Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja) 2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air 1 sk minyak bijan Sedikit minyak masak -panaskan minyak masak. -tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum. -masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk. -masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup api. Cara penyediaan sizzling mee : -hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka. Catatan : -jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan ke dalam pinggan untuk dimakan. -jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
Sizzling Mee Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Yee mee -direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan. Bahan lain : Sayur sawi Karrot Telur ayam Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) : 2 keping dada ayam dipotong kecil 7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk melembutkannya) 5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian 5 ulas bawang putih (tumbuk) 1 labu bawang besar (tumbuk) 1 inci halia (tumbuk) 3 sb sos tiram 3 sb kicap pekat 1 sb kicap cair 6 cawan air 1 kiub pati ayam 1 sb serbuk lada hitam Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja) 2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air 1 sk minyak bijan Sedikit minyak masak -panaskan minyak masak. -tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum. -masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk. -masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup api. Cara penyediaan sizzling mee : -hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka. Catatan : -jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan ke dalam pinggan untuk dimakan. -jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
leh : Surianti Ramli Bahan2 : Yee mee -direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan. Bahan lain : Sayur sawi Karrot Telur ayam Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) : 2 keping dada ayam dipotong kecil 7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk melembutkannya) 5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian 5 ulas bawang putih (tumbuk) 1 labu bawang besar (tumbuk) 1 inci halia (tumbuk) 3 sb sos tiram 3 sb kicap pekat 1 sb kicap cair 6 cawan air 1 kiub pati ayam 1 sb serbuk lada hitam Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja) 2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air 1 sk minyak bijan Sedikit minyak masak -panaskan minyak masak. -tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum. -masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk. -masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup api. Cara penyediaan sizzling mee : -hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka. Catatan : -jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan ke dalam pinggan untuk dimakan. -jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZzzling Mee Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Yee mee -direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan. Bahan lain : Sayur sawi Karrot Telur ayam Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) : 2 keping dada ayam dipotong kecil 7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk melembutkannya) 5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian 5 ulas bawang putih (tumbuk) 1 labu bawang besar (tumbuk) 1 inci halia (tumbuk) 3 sb sos tiram 3 sb kicap pekat 1 sb kicap cair 6 cawan air 1 kiub pati ayam 1 sb serbuk lada hitam Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja) 2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air 1 sk minyak bijan Sedikit minyak masak -panaskan minyak masak. -tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum. -masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk. -masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup api. Cara penyediaan sizzling mee : -hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka. Catatan : -jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan ke dalam pinggan untuk dimakan. -jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
Sizzling Mee Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Yee mee -direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan. Bahan lain : Sayur sawi Karrot Telur ayam Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) : 2 keping dada ayam dipotong kecil 7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk melembutkannya) 5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian 5 ulas bawang putih (tumbuk) 1 labu bawang besar (tumbuk) 1 inci halia (tumbuk) 3 sb sos tiram 3 sb kicap pekat 1 sb kicap cair 6 cawan air 1 kiub pati ayam 1 sb serbuk lada hitam Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja) 2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air 1 sk minyak bijan Sedikit minyak masak -panaskan minyak masak. -tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum. -masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk. -masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup api. Cara penyediaan sizzling mee : -hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka. Catatan : -jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan ke dalam pinggan untuk dimakan. -jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNI
Post a Comment