Monday, August 03, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ Toasted Almond Strip Cookies aka Biskut Coklat Berbadam •*¨*•.¸¸❥¸



Tahun ni mmg terlebih rajin buat cookies la ...hahaha kenape ye? sbb 1 Malaysia ni orang dok riuh-rendah ngan 'Biskut Florentine' .. so i pun mmg nak join the kecoh2 ..so terbuat la biskut FLORENTINE and segala biskut bagai lagi ...Baru nak berjinak2 ngan biskut tahun ni uols >_< ..

: Bahan2Nya :
  • 100gm Badam Flake or Badam Strips - boleh gantikan dengan Bubble Rice (mcm pic bawah)
  • 250gm Cooking Chocolate
  • 250 White Cooking Cholate
  • Sedikit Small Paper Cups

  • ** Beberapa biji Kurma




:: Anggaran Kos :
  • 100gm Badam Flake or Badam Strips - MYR5.80 (boleh dapat dlm 50-70 cups kot, alamak x counted plaks ..heheh)
  • 250gm Cooking Chocolate - MYR3.70
  • 250 White Cooking Cholate - MYR3.70 - optional
  • Sedikit Small Paper Cups - lk MYR0.70/100pcs (harga MYR6.90 for 500pcs)
  • ** Beberapa biji Kurma
So, Total Cost : MYR13.90


:: Cara2 PenyediaanNya ::
  • STEP 1 - Badam Flake/Strips digoreng(roasted) atau di'toasted' sehingga garing ..lau guna oven berhati2 sikit ya ...jgn smpi hangus ...saya goreng je senang lagipun x byk ...Sejukkan sebentar ..


  • STEP 2 - Susunkan small paper cups ke dalam baking pan or any container. Masukkan badam goreng ke dalam papercup tadi. Saya campurkan ngan buah kurma yg dipotong kecil bertindak sbg 'glue' ...May be boleh gunakan 'honey' or 'golden syrup' kot ...

 


  • STEP 3 - Cairkan Dark chocolate dengan kaedah 'Double Boiled' method ...Boleh refer kat page terdahulu (Click kat bhgn Chocolate Ganache Recipes) .Ini cara2 mencairkan chocolate ikut selera saya ye! ..May be uols boleh gugle sendiri or make of your own taste ... Selepas itu curahkan ke dalam susunan badam tadi... Boleh 'top-up' kalau ter'kureng' gitu >_< ...




  • STEP 4 - Potong kecil-kecil white chocolate dan cairkan White Chocolate dengan kaedah yang sama juga (double boliler method or panaskan je dlm microwave senang) ... Masukkan ke dalam 'piping beg' dan buat lakaran/art ke atas biskut tadi...ikut suka uols ..







  • STEP 6 - Simpan di dalam freezer 1-2 jam ....Taraaaa siap !!..Boleh dihidangkan. Saya hasilkan dalam 50-70 biji ...(sorry lupa nak bilang)





~* End Of Biskut Badam BerCoklat ~*

Post a Comment