Monday, August 24, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ Supreme Chocolate Cake with Chocolate Mousse Filling •*¨*•.¸¸❥¸




Teringin pula nak membuat dan makan Chocolate Mousse Cake . So saya kene buat CSI, Revision and HomeWork b4 proceed la and then baru 'implementation'nya later on....heheh. InsyaAllah ..harap2 menjadi plan saya ni ..doakan daku ya ...>_<


Menurut Mr. Wiki Mousse bererti :- 
<<@& -------------------------------- 
                                                  A mousse (French 'foam' /ˈms/) is a prepared food that incorporates air bubbles to give it a light and airy texture. It can range from light and fluffy to creamy and thick, depending on preparation techniques.[1] A mousse may be sweet or savory.[1] Dessert mousses are typically made with whipped egg whites or whipped cream, and generally flavored with chocolate, puréed fruits or various herbs and spices, such as mint or vanilla.[1] Savory mousse may be flavored with hard boiled egg, fish or liver.[1]
                                                             -------------------------------- @& >> 

:: Bahan2 Utk KEKNya ::

  • 2 cwn (250gm) all-purpose flour (tepung serba guna)
  • 1 ½ cwn (300gm) gula kastor
  • ¾ cwn (90gm) serbuk koko (unsweetened)
  • 1 ½ teaspoons baking soda
  • 1 ½ teaspoons baking powder
  • ½ teaspoon garam
  • ½ cup (120ml) air panas
  • 1 teaspoon instant espresso coffee
  • 2 telur ayam - suhu bilik
  • 1 cwn (240ml) susu - suhu bilik
  • ½ cwn (120ml) yogurt - suhu bilik
  • 1 tablespoon vanilla essence

:: Bahan2 Utk MOUSSENya ::

  • ½ cwn (120ml) air panas
  • 4 tablespoons (30gr) serbuk koko
  • ½ teaspoon instant espresso coffee
  • 1 ½ cup (260gr) bittersweet chocolate chips @ cooking chocolate
  • 2 cups (480ml) heavy cream - sejukkan
  • 2 tablespoons gula kastor
  • 1/3 cup Nutella


:: For Chocolate Ganache ::

  • ½ cwn heavy cream
  • 1 cwn chocolate chips
  • 1 tablespoon butter - optional

:: Method Membuat KEK ::



  • 1 - Panaskan oven pada suhu 350°F (175°C). Grease dulang kek dengan butter dan parchment paper.
  • 2 - Sementara itu, campurkan expresso + air. Ketepikan.
  • 3 - Di dalam mixture masukkan telur, susu, yogurt and vanila essence sampai rata dan kembang. 
  • 4 - Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan cecair expresso tadi. 
  • 5 - Kacau rata.
  • 6 - Masukkan batter ke dalam baking pan uols. Bakar selama 30-35 mins. Selepas itu, cool down di atas wire rack 10 mins. Keluarkan dari baking pan. Sejukkan.
  • NOTE : Sebenarnya i've got my own way utk buat sponge cake ni (method atas tu more  more tu Kek Coklat Lembab bg saya)...so sy x berapa nk recommend this method la ...but if uols nak go for it ...buat je la ....So if nak buat cara saya boleh goes to << CLICK HERE >> atau << CLICK HERE >>



:: Method Membuat MOUSSE (without egg) ::




  1. Jom buat mousse plaks. Bancuhkan serbuk koko dan espresso powder ke dlm air panas.
  2. Gunakan Double Boiled Method, cairkan choc chips/cooking sehingga smooth. Angkat dan sejukkan sebentar. 
  3. Gunakan mixture dan pukul heavy cream dengan gula sehingga stiff peak.
  4. Masukkan serbuk koko dan nutella ke dalam campuran cooking chocolate tadi. Masukkan  Tambahkan whipped cream and campurkan kesemuanya dengan kaedah 'kaup-balik'. Buatkan sehingga whipping cream habis. Masukkan ke dalam freezer sebentar. 
  5. NOTE : Ekceli saya x berapa suka la cara mousse ni ...mousse mestilah 'menggemukkan' hahaha rich and creamy kata org ...kene letak telur dan dsbnya ...So, boleh amik ingredients ni but pukul the white egg sehingga stiff peak dan put in the mixture dengan method 'kaup-balik' (folding method).
  6. Nak add egg yolk plak kene hangatkan di atas api ngan cara 'double boiled method' seketika ....baru yum ! yum ! 
  7. Mousse juga boleh distabilkan dengan menggunakan Gelatin ..Again campurkan air ke dalam gelatin dan panaskan guna  'double boiled method'...


:: How To Assemble The Cake ::



  1. Dengan menggunakan 'serrated knife', potong kek ikut suka 2-3 lapis. Jika ada bonggolan seperti pic 1 ..potongkan bg rata ....
  2. Masukkan kek ke dalam springform (loyang kek yg longgar tu boleh open up kat side tu), letakkan lapisan mousse tadi, ratakan. Ulangi lagi dengan kek dan mousse, ulang lagi sehingga habis ..hehehe.
  3. Sejukkan dlm freezer at least 2 hours or semalaman lagi ok ... Alihkan Springform pan tersebut.
  4. Boleh la dihiaskan kek mengikut suka dengan choc curls/nibs, fresh strawberries dsbgnya.
  5. Bila kek dah sejuk boleh la diletakkan Chocolate Ganache, cara2 membuat Chocolate ganache ditunjukkan kat pic bawah ya ..Gunakan cara Double Boiled Method


:: How To Make Chocolate Ganache :::

  • 1 - Potongkan Cooking Chocolate kecil2 supaya  senang nak melting nanti. 
  • 2 - Double Boiled Method bermaksud meletakkan another periuk or bowl tahan panas ke atas another periuk yang berisi boiling water seperti pic step 2 dia atas ya dek non !. 
  • 3 - Boleh la diletakkan ketulan cooking chocolate tadi.
  • 4 - Bila dah cair tu, boleh la dmasukkan susu segar/heavy cream/whipping cream. Kacau2 bagi rata dan smooth. Saya masukkan sedikit instant custard powder nak bg yummylicious sket, optional la seperti pic step 4 .... 
  • 5 - Cecair yang dimasukkan tu agak2 ya ...masuk sikit n kacau, masuk lagi, sbb takut tercair plaks...
  • 6 - Jangan lupa masukkan essence vanilla nak bg aromalicious sikit (heheh mcm strawberry karipap plaks by jelita kakao tu - budak pompuan ank aunty emma..minah salleh)
  • 7 - Dah agak2 finalize kepekatan yang dikehendaki masukkan minyak sayuran/butter/or minyak masak pun boleh la belasah je, just nak bg kilat, shiny2 and glowy2 gitu ha dek non ...
  • 8 - Kacau rata, sometimes minyak tu susah sikit nak 'blend' with the chocolate, just use the stainless steel spoon and stir vigorously ...fulamak, dengan bersungguh2 tu ...
  • Ok dah siapppp ...Leh letakkan atas chocolate mousse cake tadik ...












~% End of Chocolate Cake With Chocolate Mousse Filling %~
----


Post a Comment