Sunday, August 16, 2015

•*¨*•.¸¸❥ My 'Not-So-KPI' First Pattern Swiss Roll aka Nutella Swiss Roulade aka Ezy Pezy Swiss Roll •*¨*•.¸¸❥






Source : https://www.youtube.com/watch?v=p4rrtj9Cf4s


N3 ni saya tgk kat FB Sheila Rusly, tp videonya seperti di atas ya ..SomeHow x berapa menjadi plaks my Swiss Roll ni ..better apply Tahrunisah Jali nya kot ...Looks like complicated sikit but insyaAllah lebih 'menjadi' BUTTTTTTTTTT i won't say x sedap ...yummylicious and aromalicious tau but somehow i x berapa suka ngan 'texture' dia kot ...huhu ..but for somebody yang prefer sempoi and ezy pezy swiss roll ...may be leh buat sbb bahan mmg ada 3 je ...




:: Bahan2Nya :-
  • 3 biji telur
  • 80 gram gula ...- boleh kurangkan sbb tooooo sweet tau !
  • 100 gram self-raising flour
  • 1 sd teh kecil vanilla essence


:: Cara2 Membuatnya :-

Step 1 - Pukul telur and gula sehingga pudar/putih colornya ...Approximately 15 minits or so ...sehingga peak/ice cream level orang cakap ...




Step 2 - Bila dah peak level tu, uols add self raising flour (better ayak la kot to avoid lumps) ..sedikit demi sedikit ngan method kaup-balik, means kene add flour gradually and then from bottom kaup sudip ke atas and below, but in 1 direction ...buat sehingga tepung habis ...Method Kaup-Balik ni saya ada terangkan beserta video sekali kat bawah last paragraph tu ya ...). Actually tujuan dia supaya xnak the eggs mixture tu 'flatten or incorporated' gitu la ...that y kacau cara ni ...





Step 3 - Boleh tambahkan essence vanilla nak bagi wangi bila bakar. Meanwhile boleh panaskan oven 10 minits b4 uols masukkan roulade...nnt terkezut oven tu tak pun the batter itself ...


Step 4 - Sediakan hiasan/lukisan/pattern yang disukai but if xnak pattern pun should be ok ...just nak bg impress kat kids or so aje kan ...Masukkan pattern dalam dulang pembakar dan alaskan parchment paper (kertas kek).





 Step 5 - Lukiskan ikut pattern tersebut, warna terpulang kat uols ...if mim-alif-lam-sim >_< ..buat 1 color je mcm i ..hehehe ...i masa mmg da time ...xleh nak commercial sgt ...huhuh ...Bakarkan 5 mins gitu dalam oven pada suhu 150 Celcius ...




  
Step 6 - Curahkan batter yg vanilla ke atas lakaran tadi uols ..ratakan batter and ready to bake again at 160 Celcius selama 15 mins (ikut uols nya oven jugak ler kan, .u know it better anyway !)







 Step 7 - Bila dah masak boleh la diangkat dan sapukan Nutella (1st layer) + Whipping Cream (2nd layer) ..boleh masukkan kacang or buah2an kesukaan uols ...InsyaAllah sedap gitu ...Gulungkan ketat2 supaya nampak kemas dan cantik. Masukkan ke dalam freezer sebentar supaya senang nak dipotong later on ...






Step 8 - Taraaaa....dah siap...Hidangkan ...Bon Appetit uols !!
Nota Kaki Tangan >_< : 80gm gula icing is too sweet for me la !! ...may be uols nak kurangkan ke 40 gram perhaps ...InsyaAllah will be right back with my own version of Swiss Rolls ...i called this My 'Not-So-KPI' Swiss Roll ...reason is ianya x menepati KPI yg i mahukan but if-not- else look at the bright angle,  kalau x try thn i  wouldn't know at all, right ?? ...now i know and will learn from my  mistakes ...Till then ...bubai !! ..Take Care ...Lap U!

ada lagi ...huwaaa, x puas hati lagi ni, sebab x jadi >_<
  • ** x sapu Butter at baking shit - susah jugak nak roll out masa tu
  • ** x guna Self-Raising Flour - saya guna Sponge Mix, tp rasanya sama je kot ...
  • **x guna butter or air masak or minyak kot - rs lau guna ni insyaAllah smooth, nk rolling out pun senang
  • **x asingkan putih and yolk - mostly tengok kat youtube.com mmg dia org separated ..


:: Kaedah Kaup-Balik ::
Cara ‘kaup-balik’ kek lazimnya menggunakan senduk kayu (alamak awai2 dah salah ni ..hehehe). Pegang senduk dengan kemas dan pada satu arah saja kerana ia tidak boleh dipusing-pusingkan ketika melakukan proses ini. Jika hendak ‘kaup-balik’ putih telur ke dalam adunan kek, masukkan 1/4 bahagian terlebih dulu. Buatkan bentuk angka ’8′ yang ‘agak leper’ sambil menyatukan putih telur (atau tepung) ke dalam adunan. Jangan gangkat senduk terlalu tinggi atau memutar adunan (bentuk bulat). 

http://www.youtube.com/watch?v=0OKTwaWZ9ks


Credited to Azlita Masam Manis, not intentionally but i dah ter'gugel' maka ter'guna' this pic ...Maaf puan !

This is an example of "folding" in baking terms. Folding is a method whereby you mix something in an airy batter without eliminating much of the air bubbles (xnak adunan mendap gitu) ,...

 ~* End of My Not-So-KPI Swiss Roll aka Ezy Pezy Swiss Roll *~


Post a Comment