Tuesday, August 18, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Ezy Pezy MushRoom Soup & Toasted Garlic Bread •*¨*•.¸¸❥


N3 ni saya selalu buat kat myoff sbg BF or kudap2an ..sometimes tu bukannya apa ..asyik menu yg sama je kat cafe bawah tu, mee goreng, bihun goreng, dsbgnya ...Tis one is the alternatives one la ...tapi saya sertakan juga membuatnya dengan kaedah yang sebenar-benarnya hehehe ..result dia no different at all pun ...just enjoiiii ... >_<


MushRoom Soup Ezy Pezy I >>
Source : Lupa sesangat ...ya ampun (tp dr from FB la)
:: Bahan2Nya ::

  • 1/2 bawang besar holland@bawang apa pun boleh aje..*dipotong dadu
  • 1 ulas bawang putih*dipotong dadu
  • Isi ayam dihiris
  • 2 helai Daun bay
  • 1 sudu besar oregano
  • Sedikit cendawan butang yang dihiris nipis
  • 1 cwn tepung gandum yang telah dibancuh dengan air (kena tapis)
  • 1 kuib ayam dan sedikit garam
  • Sedikit air biasa @jika ada stok ayam pun ok
  • 1/2 tin susu cair @boleh diganti dengan susu segar juga.
  • Sedikit mentega dan sedikit minyak


:: Cara2 MembuatNya ::
  • Panaskan minyak.. masukkan mentega. Dah cair masukkan bawang besar+bawang putih+daun bay+oregano , tumis sampai naik bau dan bawang layu. 
  • Masukkan isi ayam. Setelah isi ayam hampir masak... masukkan cendawan butang.(jika kurang oregano masukkan lagi) 
  • Kemudian masukkan air tepung gandum dan susu cair+air biasa+kuib ayam (jumlah air ikut kepekatan soup yang diinginkan) kacau sampai mendidih dan siap.


  • P/s: tepung kena bancuh dengan air dahulu elak tepung berketul.

MushRoom Soup Ezy Pezy II >>


  • Saya gunakan serbuk punya - VONO jenama kegemaran saya la ...either Original/Cheese/Or Mixed Mushroom ...
  • Step2Nya : Just tumis bawang putih + merah, campurkan dengan air panas kat serbuk tu, dan curahkan ke periuk seperti gambar di atas, sy add sedikit oregano sbg penambah perisa ...( juga cili padi) nk bg kick off huhu >_<

 

Toasted Garlic Bread Ezy Pezy I >>
  •  Saya gunakan Garlic Spread brand TRUE BLUE yg boleh didapati di mana2 pasaraya ..insyaAllah ...saya suka brand ni sbb ada garlic chunks and chopped parsley sprinkled  yang banyak ..(eleh mcm pernah try brand lain, tgk dr luar je kot ....huhu - ilut naluri je ni *wink*).


  • Sapukan Garlic Spread kat Roti dan masukkan ke dalam Aluminium Foil. Bakar sebentar dlm 10-15 mins gitu ...taraaaa da siap!!!


 

Toasted Garlic Bread Ezy Pezy II >>
  
  • Untuk Garlic Bread pula saya just guna roti potong dan sapukan True Blue Garlic Spread roast ke atas kuali ..cara ni lebih garing mcm ala2 kruton gitu  ..




  •  Guntingkan dan masukkan ke dalam MushRoom Soup tadi ....wow ! yummylicious betui ...nangis la makan masa dia panas2 ...*wink again* ...




  • Tapiiiii sebenarnya sy lebih prefer koyak dengan tangan-dunk and zappp masuk mulut, lebih 'fierce' gitu ...hahaha ..kepuasan maximum rasanya ....


  ~* End of Ezy Pezy MushRoom Soup & Garlic Bread *~
Post a Comment