Sunday, August 02, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ © Biskut Jejari Oats Bercoklat •*¨*•.¸¸❥¸



Biskut ni mmg ringkas bebenor cara membuatnya ! ..Hanya perlukan 3 bahan sahaja ...not really biskut raya la but boleh la dikatakan kudap-kudapan ...x raya pun leh buat ...


Bahan2Nya :: -
  • Sebungkus Roti (any roti but ada tu sy baca dia kata "Gardenia,High 5 & yg x berjenama tapi dalam semua ni aku tgk paling crispy ialah High 5 Sure Value ni sebab strukturnya yang berongga-rongga yang cantik" ...nk tau kebenarannya kene la try uols ..)
  • Nestum Original
  • Coklat Masakan (guna coklat Beryls pun boleh, yg bulat2 tu pun boleh ...taste uols >_< ...sebenarnya beryls ni bukak coklat masakan haha tapi sedap)
  • NOTE : dalam gambar ada butter & instant custard powder ..ni sebenarnya saya campuq dlm cooking chocolate ... xnak pun xpe, ada lg besh !! >_<



STEP 1 - Gunting2kan roti ikut uols ..sbb namanya jejari kenalah buat bentuk jejari ye tak ? hehehe...Terpulang nak buang tepi dia tu ke tak ye ...nak kiut-miut buang la ye ...saya punya ni verse MALEH ...so gini je la jadinya




  • STEP 2 - Bakar roti : roti yang di dipotong tu aturkan atas dulang cam nak buat kuih raya tapi rapat-rapat pun boleh bukan nak melekat.Boleh guna suhu ikut uols suka ..mine oven kecik so guna 150 Celcius and 10 minits je.

Resepi Biskut Jejari Roti Coklat
  • STEP 3 -  Ok bila dah abis semua roti dibakar leh la mula mencelup lak. First cairkan coklat masakan dengan cara double boiler iaitu masukkan coklat dalam mangkuk pastu letak dalam periuk berisi air & rebus sambil mengkacau coklat tu hingga cair. Saya tunjukkan cara memasak Cooking Coklat from scratch ya ...scroll bawah ...





  • STEP 4. Pastu leh la mencelup. NOTE : sy celup guna alat 'thumb forcep' ..eh cemana nak explain tu x reti sbb lau guna sudu or alat lain nnt coklatnya mcm byk sesangat 'coated' around roti tu, dlm gambo tu action je guna jari uols ..hehehe ...alat tu mcm gambar kat bawah ni :-



  •  STEP 5 - Pastu terus letak dalam mangkuk berisi nestum & golek golekkannya & siap lah








Inilah dia Resepi Biskut Jejari Roti Coklat… hehe… senang je kan berikut ialah gambar ringkasan resepi ni..







  •  Cara memasak Cooking Chocolate  aka Chocolate Ganache

  • Chocolate Ganache Recipe »

  • .: Ingredients :.
  • - Cooking Chocolate - normal or bittersweet will do
  • - Instant Custard powder - ni la yg bg choc kita sedap tau !!
  • - Susu segar or susu tepung (+ air) sedikit, nak bg cair sedikit
  • - Sedikit Minyak masak - nak bg berkilat, shiny shiny u !
  • .: Method :.
  • Masak cooking chocolate sehingga melted (seperti gambar di bawah ya). Masukkan instant custard powder + susu tepung (bancuh bersama otherwise custard powder tu akan ketul2) sedikit demi sedikit mengikut kadar kelikatan yang uols nak. Selepas itu masukkan minyak masak. Kacau rata dan voila boleh la disalutkan ke cuppies tadik.




  • Step 1 - Cooking Chocolate dipotong kecil supaya senang melted nanti. Step 2 - Gunakan kaedah 'double boiler' untuk memasak Chocolate sbb chocolate senang terbakau *wink again* or 'burn'. Method ditunjukkan seperti gambar di Step 2, ambil periuk dan letakkan air, panaskan sehingga air mendidih and then ambil another pot/mangkuk (sy guna periuk kaca tahan panas ye!, x boleh kaca biasa tu pecah ye) and put periuk tadi (double periuk la ni). Step 3 - Bila air dah mendidih or pinggan dah panas boleh la dimasukkan/letakkan ketulan cooking chocolate tadi, biarkan 'melting' sebentar..selepas itu ..
 
  • Step 4 - Masukkan campuran susu dan serbuk instant custard (dibancuh bersama, that's y sy recommend susu tepung, masukkan air panas otherwise the custard powder akan berketui2s). Step 5 - kacau campuran tadi sehingga sebati dan semuanya cair. Step 6 - Gunakan susu stainless steel ya ...x ingat reason plaks reason y .. kenapa ye? ...nnt sy gugel and paste it here some other time.... InsyaAllah ..but rerasanya utk pengaliran haba yg baik kot ...






  • Step 7 - Masukkan minyak sayuran/butter/minyak masak ke dalam campuran tadi. Tujuan supaya cooking chocolate tadi menjadi 'shiny shining' gitu hah. Step 8 - keep on kacau, keje kita mmg mengacau je kiranya kukuikui ..jgn mind or jiwa kacau udah ler...tu mmg haru biru . Step 9 - Taraaaa...boleh la digunakan ke atas kek sebagai ganache or for biskut or tis tiramisu.





Post a Comment