Wednesday, August 05, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ Baked Potato •*¨*•.¸¸❥¸




Saya dapat resepi ni dari FB jugak, sowiii sesangat >_< x ingat da rujukannya ...byk sgt tab di'open' ..last2 da konpius mokcik ....huhuhu ..sy cepat2 letak kat blog sbb nanti 'peram' dan lupa plaks ...sy sukakan cara membuat 'gravy'nya ...Potato boleh la di'replace' ngan kulit tart, pastry shell, roti dsbgnya ...ikut uols :-)

Resepi daripada my ex colleague Kak ina. Dah lama minta resepi tapi baru la ni cuba.
Makan taun jugak la peram 😅




:: Bahan²nya ::
  • 10 biji kentang (Rendam dgn air garam +/-2jam)
  • 3 biji Bawang Holland (Dice)
  • 2 cawan isi ayam/dgg, den guna dgg(Dice - klu pakai ramly 800g)
  • 1 tin Campbell cream of mushroom
  • 3 sudu Butter utk tumis
  • 1 cawan susu
  • 2 sudu tepung gandum utk pemekat
  • 5 slice Cheese (each potong 2 - ikut besar kentang)
  • Serbuk Blackpepper (secukupnya) *den tambah
  • Mixed herbs (secukupnya) *den tambah
  • Garam (secukupnya)
  • 1 biji Cili merah * den tambah
  • Daun sup *den tambah
  • Daun bawang *den tambah



:: Cara² Menyediakan KENTANG :-)

  • Kentang tu dah rendam
  • Kemudian berus, cuci dan rebus smpi empuk, letak garam sket
  • Selepas empuk, tos & biarkan sejuk.
  • Kemudian korek isi tersebut.






:: Cara2 Meletakkan FillingNya ::
  • Cairkan butter
  • Tumis bawang, kemudian masukkan ayam.
  • Jika air ayam sudah kering sket, masuk cream of mushroom.
  • Masukkan susu. Biar mendidih
  • Masukkan garam, mixed herbs & blackpepper
  • Masukkan tepung gandum yang dah bancuh dgn air sket tuk pekatkan kuah. Kacau sebati
  • Masukkan cili merah, daun sup & daun bawang






  • Masukkan filling ke dalam kentang. Ada orang dia campuq filling dgn lebihan kentang yg dikorek tu, den x letak.
  • Susun dlm dulang, letak slice cheese kemudian mozzarella.
  • Bakar suhu 170° 15-20minit
Resepi asal : Haslina Anuar







Post a Comment