Friday, July 31, 2015

*¨*•.¸¸❥¸ © Pattern Swiss Roll Cake / Kek Lapis Gulung Bercorak *¨*•.¸¸❥¸



 
N3 ni berasal dari FB Tahrunisah Jali , sy just convert to my blog ..... sy just keep in the 'ScrapBook' so that boleh refer all the time bila teragak nak buat tu kan dan 'edit' the pic, pic asal leh gi kat FB owner tu ..heheh....If uols nak copy just letakkan the pemilik asal punya link tu ya..just credited to her ...insyaAllah ada syafaatnya nnt :D ....






Step 1 - Sediakan
Bahan A
  • 3 biji telur kuning
  • 80gm tepung gandum yang diayak
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 75gm gula kaster
  • 50ml air
  • 40ml minyak jagung

pukul telor dan gula hingga kembang..kemudian masukkan bahan2 lain..pukul lagi sehingga gebu
(ini adunan utk membuat meringue) 








Step 1 - Sediakan
Bahan B :)

  • 3 Biji Putih Telur
  • 2 Sudu Gula Icing
  • Seditkit Perahan Lemon or Cream of Tartar


Pastikan bekas bersih dan kering dr apa2 ye...sbb jika ada campuran bende lain nanti hasil tak bertanduk...(merigue)

3 biji putih telur dipukul hingga kental(putih telur ni kalau boleh jangan ada sikit pun kuningtelor atau bahan2 lain mcm air ke pada bekas..nanti tak jadi merigue)...kemudian masukkan 2 sudu teh gula halus dan 1 sudu perahan lemon (resepi asal cream of tartar)...pukul hingga bertanduk.



STEP 3 -hasil lakaran bunga pada kertas minyak ..gliss kan butter pada loyang pembakar 




STEP 4 - Bahan A dan Bahan B yang dah siap di pukul 




STEP 5 - Masukkan seseduk bahan b tadi ke dalam bahan A...guna kaedah kaup balik..perlahan2 ye -



STEP 6 - Masukkan ke semua bahan B tadi ke dalam bahan A...kaup balik biar sekata semuanya...pastikan kaup perlahan2..


STEP 7 - Dah sebati...tapi kelihatan masih gebu..pastikan kaup perlahan2 ye takut nanti adunan jadi padat..hasil pun dah jadi lain...






STEP 8 - Kemudian ambil 2 sudu setiap bahagian taruk dlm mangkuk kecik..warnakan dan masukkan dlm plastik mcm gambar diatas
— ‎






STEP 9 - Gliss permukaan loyang dan taruk kertas minyak yang permukaan dilukis dibawah...


STEP 10 - Dah taruk kertas minyak tu... ( cara saya malas nak lukis balik pada kertas minyak..keetas A4 yang saya lukis tadi taruk bawah dan taruk kertas minyak kat atas A4 tadi . ..kemudian gliss semula permukaan kertas minyak tadi dgn butter supaya kek nanti tak melekat pada kertas minyak
— 





STEP 11 - Kemudian gunting hujung plastik yang dah diwarnakan ....gunting sikit je..buat lubang kecik...dan lukis ikut gambar tadi... — ‎





 
STEP 12 - Bakar sekejap 1 minit/2 minit pada suhu 170 darjah api atas bawah..sblm tu panaskan dulu oven dlm 10 minit...baru masukkan loyang tu ye...
— 





STEP 13 - Keluarkan dr oven dan taruk lebihan batter tadi dan ratakan elok2...pastikan jangan terlalu tebal ye..dlm 1cm..atau 1 1/2 cm je..sbb masa bakar nanti kek ni akan naik.....
Lebihan batter tu boleh buat dlm loyang lebih kecik lagi..insyaallah hasil gulungan tak patah...


 
STEP 14 - Ratakan batter tadi perlahan2 ye.. ..Bakar pada suhu 180 darjah dlm 12 -15 minit...anda tahu kepanasan oven anda kan.??




STEP 15 - Bakar pada suhu 180 darjah dlm 12 -15 minit...but depends on uols punya oven jugak ..kalau oven kecik tu might be kene lowerkan the temperature la ...




STEP 16 - Setelah siap bakar terbalikkan atas redai...biarkan ia sedikit sejuk 


 
STEP 17 - Agak2 sejuk..tarik kertas minyak tadi...perlahan2..setelah ditarik...terbalik kan pula kek ni atas kertas minyak ye..maksud saya...permukaan yg ada bunga2 tu dibawah.lihat gambar sebelah
 




STEP 18 -  Ha..macam ni..kertas minyak di bawah...kemudian tarukla filling kegemaran anda 
 
STEP 19 - Setelah taruk Nutella. ..taruk pulak whipping cream yg dipukul kental atasnya..ratakan 


STEP 20 - Gulung dgn berhati2 ye...guna kertas minyak untk menggulung...padatkan sikit...
 


STEP 21 - Gulungkan sampai habis...lebihan whipping cream tu (terkeluar semasa gulungan tu) alihkan dlm bekas lain
 
 
 
STEP 22 - Gulung sampai habis...dan letak dlm chiller..dlm 2..3 jam...supaya filling keras




 


~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols *~

Post a Comment