Tuesday, June 02, 2015

´•*¨*•.¸¸❥¸ Balinese Chicken/Meat/Fish Satay aka Sate Lilit ´•*¨*•.¸¸❥¸


Sate Lilit Balinese
Sumber : https://www.cookle.at/id/sate-lilit-bali


Menurut Mr. Wikipedia - Sate lilit is a satay variant from Balinese cuisine. This satay is made from minced beef, chicken, fish, pork, or even turtle meat, which is then mixed with grated coconut, thick coconut milk, lemon juice, shallots, and pepper. Wound around bamboo, sugar cane or lemon grass sticks, it is then grilled on charcoal.

 : Bahan2nya :-

  • 500 gram fillet ikan
  • 200-300 gram udang
  • 100 gram kelapa parut
  • 15-20 serai (atau gunakan buluh/lidi/kayu)
  • 1 bawang merah or bawang holland
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 1-2 daun limau
  • Seditkit pes cili merah
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • 1/2 tsp serbuk lada
  • 1 tsp garam
  • 5-8 gram serbuk perasa
  • 1 sendok makan gula merah (atau gula Jawa) parut
  • 1 sendok makan minyak goreng atau mentega






sediakan bahan2 yang hendak digunakan


: Cara2 Membuatnya :-

1 - Kupas kulit udang dan racik halus2

1 - Kupas kulit udang dan racik halus2

-

-

3 - Udang diblend or tumbuk

4 - Isi ikan juga diracik or ditumbuk or diblend sehingga halus-

-

-

5 - Campurkan isi ikan dan udang. Gaulkan sehingga rata.-

-

-

-

6 - Bawang holland, daun limau purut, cili padi, serbuk kunyit, gula merah/perang, garam, diblend bersama.  -

-

-

-

-

-

-

7 - Bahan2 yang telah diblend tadi dimasukkan ke dalam isi ikan dan udang tadik. Gaulkan sehingga rata. -

-

-

8 - Ambil beberapa batang serai dan mula membuat kepalan bahan2 tadi. Lilitkan ke batang serai. -

9 - Boleh letakkan sedikit minyak di tangan supaya bahan2 blend tadi tidak melekat di tapak tangan. -

-

-

-

-

10 - Lilitkan ke batang serai di bahagian bawah, juga boleh dililit di bahagian atas seperti gambar di atas. Setelah siapa boleh la di'bbq' dia atas frying pan-

11 - Sapukan minyak di gril frying pan, gunakan kuali grill supaya tidak menyerap minyak berlebihan. -

-

-

12 - Panggang sehingga masak. Selepas itu boleh la dihidangkan. 


 dia ni dah knp ? terbalik plak serainya ..bkn kat 'buncit' tu dianya aromalicious .. hehehe


Resepi 2 
: Bahan2nya :-
  • 450gm daging kisar
  • 1 biji bawang merah | ditumbuk lumat
  • 1 sudu makan serbuk rendang
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • ½ sudu teh paprika
  • ½ sudu teh gula merah
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh minyak sapi
  • 10 batang serai | dibersihkan dan dititik sedikit


Cara2 Membuatnya :-
  • 1. Campurkan semua bahan kering bersama daging cincang. Gaulkan sebati.
  • 2. Masukkan bawang bersama telur dan gaulkan rata.
  • 3. Kemudian masukkan minyak sapi dan biarkan diperap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
  • 4. Ambil 45 gm daging tadi dan kepalkan pada batang serai.
  • 5. Panggang di atas gril selama 8 minit dan sedia dinikmati.
  • Enak dimakan dengan kuah kacang dan juga perahan limau nipis.



Resepi 3 :
Bahan2Nya :
    200 gram ayam giling
    100 gram udang giling
    2 tangkai kucai, dipotong 1/2 cm
    1 sendok makan santan kental instan
    1/2 sendok teh garam
    1/2 sendok teh gula pasir
    2 sendok makan minyak untuk menumis
    11 batang serai untuk tusukan
    Bumbu halus:
    3 buah cabai merah keriting
    2 siung bawang putih
    3 butir bawang merah
    1 cm kunyit, bakar
    1 butir kemiri, disangrai
    1/4 sendok teh ketumbar
    1/2 sendok teh terasi, dibakar 
     
     


Cara Pengolahan :
1. Tumis bumbu halus sampai harum. Angkat.
2. Masukkan ayam giling, udang giling, kucai, garam, dan gula pasir. Aduk rata
3. Ambil sedikit adonan. Buat pentul di batang serai.
4. Bakar dalam pan yang sudah dipanaskan sampai matang dan harum.






~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols  *~


Post a Comment