Thursday, June 25, 2015

*¨*•.¸¸❥¸ Bubur Jagung Manis Bersagu II *¨*•.¸¸❥¸



:: Bahan2Nya :::
  • Jagung beberapa tongkol (hehehe dah lama x guna penjodoh bilangan ni)
  • 1 ketul gula melaka
  • Gula ikut citarasa
  • Santan Kara 1 kotak or santan dari 1 biji kelapa
  • Daun pandan 2 helai
  • Sagu ikut citarasa (jika suka)


:: Cara MemasakNya ::
  • 1. JaGung yg telah dibuang kulit dan dihiris. 




  • 2. Rebus dahulu selama 5-10 minit - utk melembutkan jagung
  • 3. Sementara itu boleh la dicairkan Gula Melaka yang telah dihiris dan dipotong dadu. NOTE : boleh juga gunakan gula perang aka gula tebu tp rasanya idak ler sesedap gula Melaka ...Go Melaka ! >_<. Kemudian, masukkan ke dalam campuran jagung rebus tadi.




  • 4. Kemudian baru masukan santan pekat - 1 kotak santan kara or santan kelapa ori.
 


  
  • 5. Masukkan gula pasir - ikut citarasa sendiri 
  • 6. Masukkan juga 2 helai daun pandan- bagi beraroma pandan
  • 7. Cuci sagu dengan sedikit air dan masukkan ke dalam bubur.   




  • 7. Masukkan secubit garam
  • 8. Bolehla dihidangkan ...hmm yummylicious and aromalicious !






*¨*•.¸¸❥¸ End of Bubur Jagung Manis Bersagu II *¨*•.¸¸❥¸



Post a Comment