Wednesday, April 01, 2015

•*¨*•.¸¸❥ SnowFlakes Marble Fruits Cupcake •*¨*•.¸¸❥

 

< No intro ...speechless Day heheh > ....


...Saya mulakan dengan cara2 membuat sponge cake, yang ni chocolate flavour tapi uols leh buat whatever uols suka ye ....terpulang pada citarasa memasing ...
 

Bahan2nya :
--------------
  • 250 gm sponge mix (vanilla/chocolate or any flavour as u desire) -
    Saya guna 'optima' (mcm kereta plaks) version, optima ni utk buat chiffon or swiss roll, may be texture lebih halus agaknya ...
  • 5 biji telur gred A
  • 60ml air masak suhu sederhana (if nak letak perasa like pandan, put with this boiled water)
  • 60ml corn oil or butter - i used butter, melted
  • 1/2 tsp ovelette
  • 1 tsp bicarbonat soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla essence
 
  • Mula2 pastikan bowl mixer dan pe'mixer' tu benar2 bersih dari kesan grease or any kotoran sebab nanti terlur x naik menggebu ya!  ... Selepas diperiksa teliti heheh pukul telur sampai betul2 kembang (this will takes approximately 15 minutes if using my mixer ! but depends on the mixer jugak, mine TENSION LEVEL is only 1-2-3, if guna KITCHENAID mcm Martha Stewart selalu guna tu i think 8-10 mins enough kot sbb the TENSION LEVEL is 1-6 !), mine punya National brand zaman dedulu but still mantap u, still awet muda and POWERless tau, hehehe !! ). 
  • Meanwhile menunggu tu bolehlah ayakkan sponge mix + gula icing + baking powder + bicarbonat soda  (even sponge mix mmg dah ada gula but if you sift and then the granule gula tu dah remains, so add up between 2-4 tbsp somemore according to ur sweetness taste level !)
  • Nota kaki tangan : + tambah 10gm serbuk koko kalau nak buat chocolate sponge cake ya tp mmg ada jual sponge mix chocolate cuma sy prefer sbb bkn dr jenis 'optima' ni bkn kereta ye ...nama tepung tu optima !.)








  • Lepas tu masukkan sponge mix sikit2 sampai habis, boleh rendahkan mixer sbb xnak bg tepung tu terpercik (mcm air ke??) ke serata dapur ...Lepas tu masukkan ovalette dan pukul lagik another 15 minutes (Trust me! ..I've been tried out for 8mins, 10mins and 15 mins gives me the BEST RESULT though !!, This is by my own experience ok to get the very very delicate status/stage)
  • Nota kaki tangan : tp jangan lebih 15 mins sbb nanti telur tu dah capai 'penyet' level ...penyet tu maksudnya dah x mengembang lg la. Kerja kita mmg kacau je la ...kuikuikui

  • Cairkan mentega dengan kaedah double boiler sehingga cair, boleh juga gunakan minyak masak tp hasilnya kureng gebu gitu.  Sebelum butter tu uols masukkan masuk air panas (boiled water, if nak letak perasa like pandan, put bersama this air) sikit2. Ten barulah masukkan oil or mentega cair, pukul lagik sampai jadi mcm ice cream peak for another 15 mins, jenuh menunggu but worth it when you saw the 'spongy and springy' sponge cake, we called it Ribbon like stage or Ice Cream peak ! 

  • Pukul lagi adunan selama 15 mins, pada level ni uols masukkan vanilla essence, perasa coklat ke dalam adunan. Panaskan oven at least 10 mins b4 bakar kek. Alaskan baking pan dengan parchment paper (rasanya kertas surih kot in Malay). Selepas itu bakar selama 35-40 mins using the 155 ºC - 160ºC. Ice cream peak yg dimaksudkan seperti gambar di bawah ya ...bkn la mcm ice cream tu ...peak je hahahah

  • Adunan dibahagi kepada 2 - 1 vanilla mixture 1 chocolate flavour k
  •  Gaulkan fruits dengan sedikit tepung supaya the fruits tak mendak ke bawah cupcake bila dimasukkan ke dalam batter nanti, gambar seperti di bawah :-
  • Panaskan oven terdahulu mcm 10 mins or so b4 nak masukkan cuppies ni. 'Prepare'kan dan aturkan cawan cuppies dalam dulang. Saya guna cawan cuppies keras sbb sy xde baking pan yang ada acuan for cuppies tu, susunkan seperti gambar di bawah :- 



  • Curahkan vanilla mixture/adunan ke dalam cawan cuppies, curahkan hanya 1/4 sahaja mixture, Selepas itu masukkan fruits yang telah digaul dengan tepung tadi. Curahkan mixture bewarna coklat plaks. Proses diulangi dengan vanilla mixture kembali. gambar ditunjukkan seperti di bawah :-
 
  • Masukkan ke dalam oven pada suhu 150-160 Celcius selama 15-20 mins je but depends on oven uols la...mine is kecik, so suhu rendah dah ok da ..


  • Right after baked ...tp dia akan dense sedikit ..biasa la sponge cake mmg mcm tu 'pe-el' dia ahaks >_<




  • Selepas itu angkat dan sejukkan di atas 'Wire Rack' ...Gambar seperti di atas uols ...


  • Chocolate Ganache Recipe »

  • .: Ingredients :.
  • - Cooking Chocolate - normal or bittersweet will do
  • - Instant Custard powder - ni la yg bg choc kita sedap tau !!
  • - Susu segar or susu tepung (+ air) sedikit, nak bg cair sedikit
  • - Sedikit Minyak masak - nak bg berkilat, shiny shiny u !
  • .: Method :.
  • Masak cooking chocolate sehingga melted (seperti gambar di bawah ya). Masukkan instant custard powder + susu tepung (bancuh bersama otherwise custard powder tu akan ketul2) sedikit demi sedikit mengikut kadar kelikatan yang uols nak. Selepas itu masukkan minyak masak. Kacau rata dan voila boleh la disalutkan ke cuppies tadik.




  • Step 1 - Cooking Chocolate dipotong kecil supaya senang melted nanti. Step 2 - Gunakan kaedah 'double boiler' untuk memasak Chocolate sbb chocolate senang terbakau *wink again* or 'burn'. Method ditunjukkan seperti gambar di Step 2, ambil periuk dan letakkan air, panaskan sehingga air mendidih and then ambil another pot/mangkuk (sy guna periuk kaca tahan panas ye!, x boleh kaca biasa tu pecah ye) and put periuk tadi (double periuk la ni). Step 3 - Bila air dah mendidih or pinggan dah panas boleh la dimasukkan/letakkan ketulan cooking chocolate tadi, biarkan 'melting' sebentar..selepas itu ..
 
  • Step 4 - Masukkan campuran susu dan serbuk instant custard (dibancuh bersama, that's y sy recommend susu tepung, masukkan air panas otherwise the custard powder akan berketui2s). Step 5 - kacau campuran tadi sehingga sebati dan semuanya cair. Step 6 - Gunakan susu stainless steel ya ...x ingat reason plaks reason y .. kenapa ye? ...nnt sy gugel and paste it here some other time.... InsyaAllah ..but rerasanya utk pengaliran haba yg baik kot ...





  • Step 7 - Masukkan minyak sayuran/butter/minyak masak ke dalam campuran tadi. Tujuan supaya cooking chocolate tadi menjadi 'shiny shining' gitu hah. Step 8 - keep on kacau, keje kita mmg mengacau je kiranya kukuikui ..jgn mind or jiwa kacau udah ler...tu mmg haru biru . Step 9 - Taraaaa...boleh la digunakan ke atas kek sebagai ganache or for biskut or tis tiramisu.


  • How to Whip Whipping Cream »

  • .: Ingredients :.
  • *** Any Non Diary Whipping Cream - i opt for Rich's Gold Label due to the yummylicious mcm ice cream.
  • *** Mixer & mixer bowl 
  • *** Vanilla Essence - optional
  • *** Sedikit gelatine - optional, kalau nak stabilkan whipping cth nak frost kek tp dlm kes ni x perlu
  • *** Pewarna ikut suka 


  • Saya ajar nak prepare Whipping Cream dulu ya secara ringkas ..kalau nak details boleh refer this link (Whipping Cream).
  • Saya prefer Rich's Gold Label sbb rasanya menyamai ice cream uols ...but uols pilih la which ever suits your taste and budget ya sbb Gold Label mmg mahal sikit compare others. Rabak pockets jugak la ...Letakkan kat freezer bawah dahulu before guna whipping cream ni ya ..If not guna simpan kat tpt beku tu ...
  • Memula letakkan bowl n mixer ke dalam freezer selama 10-15 mins or so nak bg sejuk.
  • Curahkan liquid ikut yang kita nak guna, sellaunya 1/5 (eh 1/4 aka suku bowl)je mangkuk tu sbb nanti ia akan mengembang. Putarkan sehingga naik menggebu.
  • Nota kaki tangan : boleh letakkan bowl dalam ais kalau cuaca panas or kita x put in freezer dahulu selama 10-15 minits.

  • Putarkan sehingga mencapai ice cream peaks, may be amik masa dalam 5-7 minits gitu kot. Selepas tu warna kan ikut suka uols >_< . Ice cream peak tu boleh tgk seperti gambar di bawah ya ...maksudnya bila kita terbalikkan bowl tu the whip tu x jatuh ...hah gitu la ...
  • Untuk kestabilan sejagat kuikuikui ..boleh masukkan gelatin (dicairkan dengan memasukkan air panas dan buat double boiler or boleh masukkan dlm microwave lg senang). So nanti xde la cair sgt bila nak coated the cair (eh apa aku typing ni ...the cake la).
 

  • Coated the cupcake surface ngan cooking chocolate tadik. Putar2kan nak bg dia even all around the edges... macam gambar di bawah. 








~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols *~

Post a Comment