Thursday, March 26, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ Yummy No Bake Tiramisu In The Mug •*¨*•.¸¸❥¸




Saje buat this N3 for variety ..Lagi pun inilah desserts yang selalu sy buat sbb senang membuatnya, kos x byk and then x mkn byk masa ...!


Tiramisu -
Tiramisu (from Italian, spelled tiramisù, [tiɾamiˈsu], meaning "pick me up" or "lift me up") is a popular coffee-flavoured Italian dessert. It is made of ladyfingers (Italian: Savoiardi, [savoˈjardi]) dipped in coffee, layered with a whipped mixture of eggs, sugar, and mascarpone cheese, flavoured with cocoa. The recipe has been adapted into many varieties of cakes and other desserts.[1] Its origins are often disputed between Italian regions such as Veneto, Friuli Venezia Giulia, Piedmont, and others - - Mr. Wiki


.: What You Need :.

  • 2 Pack (contents 10 jejari) Biskut Lady Fingers -  boleh guna sponge cake or any other cakes ...RV, brownie or any other cake will do ...!
  • 5 tsp. MAXWELL HOUSE Instant Coffee, divided - i used nescafe instead
  • 3 Tbsp. hot water, divided
  • 4 pkg. (8 oz. each)Cream Cheese, softened - i used the cheapest in the market, TATURA brand made in Australia ..bentuk bantal peluk ..heee !
  • 1cup sugar - optional, xnak guna pun xpe kot !
  • 1cup Sour Cream - i used yogurt natural flavour
  • 4 eggs - i x guna in this session tp kalau baked sy guna telur !
  • 1cup thawed Whipped Topping
  • 2 Tbsp. unsweetened cocoa powder
  • Kacang tanah - ditumbuk
  • Chocolate Chip / Rice / Curls - optional
  • Coco Powder - - optional
  • Or any flavoured jem - optional    
 

.: Method :.


  • Method menyediakan CREAM CHEESE. Step 1 - Pastikan mixer dan bowl betul2 bersih. Masukkan Cream Cheese Tatura tadi + Susu Pekat Manis aka Condensed Milk dan kacau...kalau uols nak guna gula icing pun boleh juga. Step 3 - boleh la dimasukkan sour cream or yougurt, selepas itu dimasukkan susu segar, kacau lagi ...ada yang prefer masukkan butter ..suits urself la k ...asalkan sodap ...

 


  • Step 4 - Masukkan Serbuk Kayu Manis aka Cinnamon Powder, rasanya sbg agen 'enhancement' rasa cheesy tu kot x pastilah plaks saya ...tp sellau if ada cheese mmg letak cinnamon powder ..Step 5 - Kacau lagi dan kacau ...kuikuikui


  • jom buat tiramisunya plaks ...Sediakan bahan2 yang hendak digunakan seperti air nescafe dan cream cheese tadik. Nescafe ditambah air panas dan diletakkan dalam mangkuk. Step 2 - Cara sediakan Cream Cheese seperti di atas ya ..Cream Cheese + Susu Pekat Manis + Susu Segar + Sour Cream + Cinnamon Powder ...




  • Step 1 - Sediakan bahan2 yang hendak digunakan seperti air nescafe dan cream cheese tadik. Nescafe ditambah air panas dan diletakkan dalam mangkuk. Step 2 - Cream Cheese + susu pekat manis + yougurt/sour cream + cinnamon powder + susu segar (sedikit) nak bg texture lawa. Pukulkan or campurkan bersama. Step 3Dah boleh mula ....mulakan dengan merendamkan biskut lady fingers dalam air nescafe dan susunkan di dalam cawan. Patahkan dan masukkan ke dalam bekas ..

  • Step 4 - Susunkan biskut ikut suka uols. Step 5 - Masukkan campuran cream cheese tadik. Step 6- Masukkan serbuk koko ke dalam penapis kopi/teh dan ketuk2 dia ats cawan tadi (gambar seperti step 6 di atas).

  • Step 7 - Pada level ni uols boleh masukkan item2 'peberet' uols ..mcm i masukkan kacang tumbuk, may be if uols suka manis boleh masukkan lapisan jem/choc ganache or chocolate nibs ke ..ikut suka (gambar seperti Step 7). Step 8 & Step 9 - Ulangi semula langkah b4 dgn  memasukkan biskut lady fingers, diikuti cream cheese, serbuk koko dan kacang tumbuk. 
  • Last Step - uols boleh pipingkan Whipping Cream yg telah dipukul /thawed ke atas tiramisu tu ...Selepas itu boleh la dihiaskan ikut suka uols. Boleh tambahkan Cooking Chocolate curls/rice dan hiaskan dengan cherries.
  • Note kaki Tangan - untuk yang tiramisu mocha tu saya guna Swiss Roll perasa mocha ya ..put in the jar and bagi my neighbours untuk minum petang...slurp ! ..slurp ! Hmm 'dap'Nya !



Saya tunjukkan juga cara memasak Cooking Chocolate untuk kek frosting or any desserts yg required choc ganache :-

  • Chocolate Ganache Recipe »

  • .: Ingredients :.
  • - Cooking Chocolate - normal or bittersweet will do
  • - Instant Custard powder - ni la yg bg choc kita sedap tau !!
  • - Susu segar or susu tepung (+ air) sedikit, nak bg cair sedikit
  • - Sedikit Minyak masak - nak bg berkilat, shiny shiny u !
  • .: Method :.
  • Masak cooking chocolate sehingga melted (seperti gambar di bawah ya). Masukkan instant custard powder + susu tepung (bancuh bersama otherwise custard powder tu akan ketul2) sedikit demi sedikit mengikut kadar kelikatan yang uols nak. Selepas itu masukkan minyak masak. Kacau rata dan voila boleh la disalutkan ke cuppies tadik.




  • Step 1 - Cooking Chocolate dipotong kecil supaya senang melted nanti. Step 2 - Gunakan kaedah 'double boiler' untuk memasak Chocolate sbb chocolate senang terbakau *wink again* or 'burn'. Method ditunjukkan seperti gambar di Step 2, ambil periuk dan letakkan air, panaskan sehingga air mendidih and then ambil another pot/mangkuk (sy guna periuk kaca tahan panas ye!, x boleh kaca biasa tu pecah ye) and put periuk tadi (double periuk la ni). Step 3 - Bila air dah mendidih or pinggan dah panas boleh la dimasukkan/letakkan ketulan cooking chocolate tadi, biarkan 'melting' sebentar..selepas itu ..
 
  • Step 4 - Masukkan campuran susu dan serbuk instant custard (dibancuh bersama, that's y sy recommend susu tepung, masukkan air panas otherwise the custard powder akan berketui2s). Step 5 - kacau campuran tadi sehingga sebati dan semuanya cair. Step 6 - Gunakan susu stainless steel ya ...x ingat reason plaks reason y .. kenapa ye? ...nnt sy gugel and paste it here some other time.... InsyaAllah ..but rerasanya utk pengaliran haba yg baik kot ...





  • Step 7 - Masukkan minyak sayuran/butter/minyak masak ke dalam campuran tadi. Tujuan supaya cooking chocolate tadi menjadi 'shiny shining' gitu hah. Step 8 - keep on kacau, keje kita mmg mengacau je kiranya kukuikui ..jgn mind or jiwa kacau udah ler...tu mmg haru biru . Step 9 - Taraaaa...boleh la digunakan ke atas kek sebagai ganache or for biskut or tis tiramisu.

  • How to Whip Whipping Cream »

  • .: Ingredients :.
  • *** Any Non Diary Whipping Cream - i opt for Rich's Gold Label due to the yummylicious mcm ice cream.
  • *** Mixer & mixer bowl 
  • *** Vanilla Essence - optional
  • *** Sedikit gelatine - optional, kalau nak stabilkan whipping cth nak frost kek tp dlm kes ni x perlu
  • *** Pewarna ikut suka 


  • Saya ajar nak prepare Whipping Cream dulu ya secara ringkas ..kalau nak details boleh refer this link (Whipping Cream).
  • Saya prefer Rich's Gold Label sbb rasanya menyamai ice cream uols ...but uols pilih la which ever suits your taste and budget ya sbb Gold Label mmg mahal sikit compare others. Rabak pockets jugak la ...Letakkan kat freezer bawah dahulu before guna whipping cream ni ya ..If not guna simpan kat tpt beku tu ...
  • Memula letakkan bowl n mixer ke dalam freezer selama 10-15 mins or so nak bg sejuk.
  • Curahkan liquid ikut yang kita nak guna, sellaunya 1/5 (eh 1/4 aka suku bowl)je mangkuk tu sbb nanti ia akan mengembang. Putarkan sehingga naik menggebu.
  • Nota kaki tangan : boleh letakkan bowl dalam ais kalau cuaca panas or kita x put in freezer dahulu selama 10-15 minits.

  • Putarkan sehingga mencapai ice cream peaks, may be amik masa dalam 5-7 minits gitu kot. Selepas tu warna kan ikut suka uols >_< . Ice cream peak tu boleh tgk seperti gambar di bawah ya ...maksudnya bila kita terbalikkan bowl tu the whip tu x jatuh ...hah gitu la ...
  • Untuk kestabilan sejagat kuikuikui ..boleh masukkan gelatin (dicairkan dengan memasukkan air panas dan buat double boiler or boleh masukkan dlm microwave lg senang). So nanti xde la cair sgt bila nak coated the cair (eh apa aku typing ni ...the cake la).
 





~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols *~


Post a Comment