Monday, March 02, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Strawberries Cupcake with Chocolate Ganache •*¨*•.¸¸❥


 
N3 ni saya buat sebagai makan2/kudapan2an/sedekah kepada tadika TNB di taman saya...Orang kata elok sedekah kanak2 dia org leh doakan kita sbb dia org kan doa makbul sbb xde dosa lagi, insyaAllah ... Macam biasa la i and my son mmg penggemar sponge cake chocolate topping with chocolate ganache...buat kek lain dibaginya kak pah (aka tong sampah ! kuikuikui ... Saya tunjukkan cara membuat SPONGE CAKE again but before this dah pernah ada pictorial jugak (click HERE)...

Hmm i luv sponge cake sbb 'texture'nya yang halus dan gebu, mcm senang je telan tekak daku ini ...tapi mmg more calories compare to kek2 lain ... So for somebody yang watch out for DIET this is something yang not recommended la ...unless uols suka makan and suka exercise ...


...Ok let's start it ! Macam biasa clik pada gambar for full view ya sbb sy ni suka letak gambar 'x-large' type ...
 
Bahan2nya :
--------------
  • 250 gm sponge mix (vanilla/chocolate or any flavour as u desire) -
    Saya guna 'optima' (mcm kereta plaks) version, optima ni utk buat chiffon or swiss roll, may be texture lebih halus agaknya ...
  • 5 biji telur gred A
  • 60ml air masak suhu sederhana (if nak letak perasa like pandan, put with this boiled water)
  • 60ml corn oil or butter - i used butter, melted
  • 1/2 tsp ovelette
  • 1 tsp bicarbonat soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla essence
 
  • Mula2 pastikan bowl mixer dan pe'mixer' tu benar2 bersih dari kesan grease or any kotoran sebab nanti terlur x naik menggebu ya!  ... Selepas diperiksa teliti heheh pukul telur sampai betul2 kembang (this will takes approximately 15 minutes if using my mixer ! but depends on the mixer jugak, mine TENSION LEVEL is only 1-2-3, if guna KITCHENAID mcm Martha Stewart selalu guna tu i think 8-10 mins enough kot sbb the TENSION LEVEL is 1-6 !), mine punya National brand zaman dedulu but still mantap u, still awet muda and POWERless tau, hehehe !! ). 
  • Meanwhile menunggu tu bolehlah ayakkan sponge mix + gula icing + baking powder + bicarbonat soda  (even sponge mix mmg dah ada gula but if you sift and then the granule gula tu dah remains, so add up between 2-4 tbsp somemore according to ur sweetness taste level !)
  • Nota kaki tangan : + tambah 10gm serbuk koko kalau nak buat chocolate sponge cake ya tp mmg ada jual sponge mix chocolate cuma sy prefer sbb bkn dr jenis 'optima' ni bkn kereta ye ...nama tepung tu optima !.)








  • Lepas tu masukkan sponge mix sikit2 sampai habis, boleh rendahkan mixer sbb xnak bg tepung tu terpercik (mcm air ke??) ke serata dapur ...Lepas tu masukkan ovalette dan pukul lagik another 15 minutes (Trust me! ..I've been tried out for 8mins, 10mins and 15 mins gives me the BEST RESULT though !!, This is by my own experience ok to get the very very delicate status/stage)
  • Nota kaki tangan : tp jangan lebih 15 mins sbb nanti telur tu dah capai 'penyet' level ...penyet tu maksudnya dah x mengembang lg la. Kerja kita mmg kacau je la ...kuikuikui

  • Cairkan mentega dengan kaedah double boiler sehingga cair, boleh juga gunakan minyak masak tp hasilnya kureng gebu gitu.  Sebelum butter tu uols masukkan masuk air panas (boiled water, if nak letak perasa like pandan, put bersama this air) sikit2. Ten barulah masukkan oil or mentega cair, pukul lagik sampai jadi mcm ice cream peak for another 15 mins, jenuh menunggu but worth it when you saw the 'spongy and springy' sponge cake, we called it Ribbon like stage or Ice Cream peak ! 

  • Pukul lagi adunan selama 15 mins, pada level ni uols masukkan vanilla essence, perasa coklat ke dalam adunan. Panaskan oven at least 10 mins b4 bakar kek. Alaskan baking pan dengan parchment paper (rasanya kertas surih kot in Malay). Selepas itu bakar selama 35-40 mins using the 155 ºC - 160ºC. Ice cream peak yg dimaksudkan seperti gambar di bawah ya ...bkn la mcm ice cream tu ...peak je hahahah

  • Panaskan oven terdahulu mcm 10 mins or so b4 nak masukkan cuppies ni. Meanwhile (cewah meanwhile lagi).. 'prepare'kan dan aturkan cawan cuppies dalam dulang. Saya guna cawan cuppies keras sbb sy xde baking pan yang ada acuan for cuppies tu, susunkan seperti gambar di bawah :- 
 

  • Curahkan mixture/adunan ke dalam cawan cuppies, curahkan hanya 3/4 sahaja mixture  jgn penuh 1 cup sbb ....kene bg space for the sponge tu 'naik menggebu' tau ..Uols boleh gunakan apa2 sahaja alat bg memudahkan adunan masuk dlm cawan, prefer yang ada 'muncung' nnt xde la semomeh all over cuppies cup. Kena lemah -gemalai and hati2 uols ...baru cantik cuppies tu nanti.

  • Selepas itu angkat dan sejukkan di atas apa ye alat tu ...'Wire Rack' ...Gambar seperti di bawah uols ...




  • Chocolate Ganache Recipe »

  • .: Ingredients :.
  • - Cooking Chocolate - normal or bittersweet will do
  • - Instant Custard powder - ni la yg bg choc kita sedap tau !!
  • - Susu segar or susu tepung (+ air) sedikit, nak bg cair sedikit
  • - Sedikit Minyak masak - nak bg berkilat, shiny shiny u !
  • .: Method :.
  • Masak cooking chocolate sehingga melted (seperti gambar di bawah ya). Masukkan instant custard powder + susu tepung (bancuh bersama otherwise custard powder tu akan ketul2) sedikit demi sedikit mengikut kadar kelikatan yang uols nak. Selepas itu masukkan minyak masak. Kacau rata dan voila boleh la disalutkan ke cuppies tadik.




  • Step 1 - Cooking Chocolate dipotong kecil supaya senang melted nanti. Step 2 - Gunakan kaedah 'double boiler' untuk memasak Chocolate sbb chocolate senang terbakau *wink again* or 'burn'. Method ditunjukkan seperti gambar di Step 2, ambil periuk dan letakkan air, panaskan sehingga air mendidih and then ambil another pot/mangkuk (sy guna periuk kaca tahan panas ye!, x boleh kaca biasa tu pecah ye) and put periuk tadi (double periuk la ni). Step 3 - Bila air dah mendidih or pinggan dah panas boleh la dimasukkan/letakkan ketulan cooking chocolate tadi, biarkan 'melting' sebentar..selepas itu ..
 
  • Step 4 - Masukkan campuran susu dan serbuk instant custard (dibancuh bersama, that's y sy recommend susu tepung, masukkan air panas otherwise the custard powder akan berketui2s). Step 5 - kacau campuran tadi sehingga sebati dan semuanya cair. Step 6 - Gunakan susu stainless steel ya ...x ingat reason plaks reason y .. kenapa ye? ...nnt sy gugel and paste it here some other time.... InsyaAllah ..but rerasanya utk pengaliran haba yg baik kot ...





  • Step 7 - Masukkan minyak sayuran/butter/minyak masak ke dalam campuran tadi. Tujuan supaya cooking chocolate tadi menjadi 'shiny shining' gitu hah. Step 8 - keep on kacau, keje kita mmg mengacau je kiranya kukuikui ..jgn mind or jiwa kacau udah ler...tu mmg haru biru . Step 9 - Taraaaa...boleh la digunakan ke atas kek sebagai ganache or for biskut or tis tiramisu.
 



  • Meanwhile, prepare the strawberries, kasi cuci bersih2 dan saya x buang daunnya utk tujuan 'hiasan dalaman' dan may be menambah kesedapan cuppies kuikuikui... Strawberries dibelah 2 like butterfly ya ...tp if nak letak 1 biji pun boleh je ..ikut uols. 
  • Celupkan buah ke dalam gula penyalut tu apa nama dia ye (piping jelly kot if not mistaken), saya lupa plaks nama dia yg jitu tp boleh dibeli di kedai supply bakery. Dia mcm sweet taste and jelly like. Letakkan ke atas cuppies tadi. 
  • Ekceli boleh buat sendiri ..nih bahan2nya ye :
  • Piping Jelly Recipe »

    .: Ingredients :.
    • - ¼ cup lemon juice
    • - 1 level tablespoon corn flour
    • - ¼ cup water
    • - 4 tbs castor sugar

    .: Method :.
    • Place all ingredients in a small saucepan and dissolve over low heat stirring continuously till mixture comes to the boil.
    • Let the mixture thicken. Then remove from heat.

    • If mixture thickens too much add a little more water.

    • Store in fridge in airtight container.
     





  •  Ok da siap. Letakkan ke dalam kotak kertas khas untuk cuppies dan voila ! Boleh la di ngap !! ..Tu je uols ...>_<





~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols *~

Post a Comment