Wednesday, March 25, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ Nasi Goreng Belacan Terangkat Ala Ayam Goreng Kunyit •*¨*•.¸¸❥¸


N3 ni saya gunakan lebihan sambal belacan dan ayam kunyit semalam ..turn out that wah sedap gilers n then teringat-ingat je nak makan lagi ....Mungkin jugak sedap disebabkan sambal belacannya yang mmg terangkat ...My boboi pun request lagi this nasi goreng....mmg pedasnya 'terangkat' tapi 'yummy'nya alahai ...


Oh ya, b4 this ada gek version yang similar to this ...Nasi Goreng Belacan Ala Paprik ...yang guna sambal belacan dan kuah lebihan paprik semalam ...sayang nak buang2 food ni ..kan? kan? kan? Try manfaatkan sepenuh ..After all that's our money la kan ...





Nasi Goreng Belacan Ala Ayam Kunyit 
 .: Bahan2Nya :.
  • 2 ulas Bawang Merah
  • 2 ulas Bawang Putih
  • Sambal belacan or sambal pes
  • Sayur - carrot, carrots, jagong or peas or lebihan papriknya sayur (so dah complete ngan sos tiram, cili dll ya)
  • 1 mangkuk nasi semalam
  •  Minyak untuk menumis
  • Secubit Garam
  • Bahan2 perasa kesukaan - Ajinomoto, Maggi secubit rasa, cube KNORR, V-Shin dll ikut suka uols

.: Method PenyedianNya :.

  •  Step 1 - Tumbuk bawang merah dan bawang putih lumat atau chunky sedikit. Tumis bahan2 tersebut di dalam kuali dengan minyak panas.





  •  Step 2 - Masukkan sambal belacan semalam .. tp wei sodap tau sbb fresh chilies not dried chilies tau ! trust me ! ...x caya uols buat. At this level jugak saya masukkan bahan2 yang nak garing sedikit mcm udang segar or sausage ke ...


  •  Step 3 - Masukkan udang atau sausage atau anything yang uols suka at this level, pecahkan telur sebijik ...Boleh masukkan sayur2an kegemaran juga at this point ...

  • Step 5 - Selepas itu masukkan lebihan ayam kunyit semalam ... 'Perasa'kan ikut suka uols - letak garam or bahan perasa (kalau suka la ye) ada orang x suka guna bahan perasa, menjaga kesihatan u....Alhamdulillah ...bagus usaha tu ! Sy doakan semoga diberkati Allah atas usaha tu ! ...Health is wealth kata orang >_<

  • Step 6 - Masukkan nasi semalam ..yes ! word of the day is SEMALAM ..hehehe ...gaul rata sebentar ..dan masukkan telur sebiji.







Nasi Goreng Belacan Ala Paprik
 .: Bahan2Nya :.
  • 2 ulas Bawang Merah
  • 2 ulas Bawang Putih
  • Sambal belacan or sambal pes
  • Sayur - carrot, carrots, jagong or peas or lebihan papriknya sayur (so dah complete ngan sos tiram, cili dll ya)
  • 1 mangkuk nasi semalam
  •  Minyak untuk menumis
  • Secubit Garam
  • Bahan2 perasa kesukaan - Ajinomoto, Maggi secubit rasa, cube KNORR, V-Shin dll ikut suka uols

.: Method PenyedianNya :.

  •  Step 1 - Tumbuk bawang merah dan bawang putih lumat atau chunky. Tumis Bawang di dalam kuali dengan minyak panas.





  •  Step 2 - Masukkan sambal belacan lebihan semalam ...sure gempaq abis ..




  •  Step 3 - Masukkan sayur lebihan paprik semalam ...Perasakan ikut suka - letak garam or bahan perasa (kalau suka la ye) ada orang x suka guna bahan perasa, menjaga kesihatan ..






  • Step 4 - Masukkan nasi semalam ....hehehe ...gaul rata sebentar ..dan masukkan telur sebiji.






  •  Step 5 - Tunggu telur masak sekejap. dan gaul rata sekali lagi. Taraaa dah siap !! Voila ! Lambaba Cikago Milano (chef zamri nya tagline !!).



    Post a Comment