Thursday, March 12, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Yong Tau Foo Beserta KuahNya - Kuah Merah, Kuah Hitam & Kuah Sup Yummy •*¨*•.¸¸❥



Rasa sedih sgt sbb kene keje AHAD ni ..huhu..so write this N3 untuk ubati 'kesedihan' tersebut. Dah lama saya cari resepi ni :D ..eleh mcm la susah sgt ..gugel je la kan ..hehehhe ..no la nak cari yang betul2 yummy bkn hanya sekadar 'tangkap muat' ....rasanya this one mmg dah terbukti kesedapannya ...apa2 pun boleh la customise ikut pallette uols ya ...jadikan ni sbg panduan asas je ...yg penting kita rajin buat 'CSI' (peberet siries aku nih, terkenang dulu2 nk jd forensic scientist tp x kesampaian ) ngan resepi ...insyaAllah terhasil la ke'yummy'annya hehehe ...pencemaran bahasa abis, report DBP ...kuikuikui ... ..Exceli masak ni if kita rajin dan as long kita masak ngan 'kasih sayang' plus 'ikhlas' insyaAllah sedap .. x caya? hah bila kita gi rumah orang, orang tu hidang jejemput aka cekodok je tp kita dah rasa SEDAP sgt kan ?? itu menunjukkan 'kasih sayang' dan 'ikhlas'nya tuan rumah tu ...enuff la ...jom !! ....just enjoi ya


.: KUAH HITAM >>
  • 2 sd mkn taucu
  • 2 sd mkn tpg jgung
  • 2 sd mkn tpg gndum
  • 3 sd mkn kicap pkat
  • 3 sd mkn sos tiram
  • 4-5 sd mkn gula
  •  3 cwn air
.: Method PenyediaanNya :.
  • Masukan semua bahan dalam blender, kisar bagi halus dan masak bagi mendidih sekejap..


hitam2 tu ada rumpai laut ..kekenonnya ber'yong tau foo' sambil2 awet muda ..hahah

.: KUAH MERAH >>


  • 1/2 cwn kcng tanah yg dh d goreng
  • 1 sd mkn tpg gndum
  • 1 sd mkn tpg jgung
  • 4- 5 sd mkn gula
  • 3 cwn air
  • 1/4 sd mkn garam
Kisar semua bahan sampai halus..
  • 3 sd mkn cili kisar
.: Method PenyediaanNya :.
  • Panaskan sikit minyak, tumis 2 biji bawang putih ketuk, letak 3 sd mkn cili kisar dan tunggu sampai kering. Masukan semua bhn dalam blender tadi. Masak sekejap bagi kuah agak pekat dalam 5 minit.
  • Setelah siap bolehlah dimakan dengan pelbagai bebola, sosej, dan macam-macam lagi seumpamanya dan boleh dimakan bersama keluarga.


itu sayur kasi buang ye ibu >_< ...ada ke kekanak yg suka mkn sayur ya ...hmm just wonder la ...

.: .: KUAH SUP  >>  Pengasas sup   Mamak Haji
  • 3 liter cawan air.
  • 2 cawan ikan bilis yg telah basuh dan ditoskan.
  • 1 sudu besar biji lada putih.
  • 5 ulas bawang putih diketuk.
  • 2 ketul kiub stok ayam.
  • 2 inci Halia diketuk.
  • 1 sudu besar gula.
  • Garam secukup rasa.  
* Note : Resepi yang saya makan di AEON Shopping ni menggunakan air kepala udang ...so boleh gantikan kiub stok ayam ngan air rebusan kepala udang ....
.: Method PenyediaanNya :.
  • Layukan bawang dan ikan bilis, Tambah air dan masukkan ikan bilis dan juga semua bahan-bahan tadi. Simmer/ reneh sup ini selama 1 jam. Seelepas 1 jam tapis airnya dan sedia sup yong tau foo yg lazat 'ala singapura.
.: CILI HIJAU SUMBAT >> 
  • 4 biji cili hijau (dibelah tepi jangan putus)
    1/2 ekor ikan bawal (dicelur separuh masak)
    2 sdb tepung ubi

    sedikit garam 
  • Ikan diambil isinya dan dihancurkan. Gaulkan isi ikan hancur dengan tepung ubi dan garam hingga rata.Sumbatkan ke dalam cili hijau. Celur sebentar.
Bahan-bahan lain (dicelur di dalam sup)
  • Kangkung kampung, Bebola ikan,Fucuk, Kepingan ikan,Jejari Ketam,Cili Sumbat. Note : boleh dimakan bersama cili jeruk juga.



maka ibu dia kene jadi si goat 'embek' mkn sayur je ...huhuhu



~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols *~



Post a Comment