Wednesday, March 11, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ Cara2 Me'Maximise'kan/Manfaatkan Roti Lebihan Yang Dibeli •*¨*•.¸¸❥¸

.: Penggunaan Lain Roti Potong Lebihan »

Kalau kat rumah ada roti lebihan boleh gunakan idea ni utk manfaatkan or maximisekan penggunaannya ..sbb sometimes tu kita mmg xde idea langsung nak buat apa kan ? dari asyik letak peanut butter tu baik buat sumting for the famili kan ? So enjoy the idea ye ...


.: - Roti Gulung Sausage :.
Bahan2 yang diperlukan ialah :-
  • Beberapa keping roti
  • Sausage - any flavour
  • Mayonis
  • Sos Cili LIFEs
  • .: Method :.
  • Step 1 - Panaskan kuali ala2 grill tu. Step 2 - Ambil 4 roti kasi panggang selama 1-2 minits. Ketepikan sebentar. Step 3 - Gorengkan sausage sehingga garing.



  •  Step 4 - Toskan minyak sausage ngan kitchen tissue. Step 5 - Rollkan roti yang dipanggang tadi sehingga nipis. Letakkan sos cili + mayonis + scramble egg + cheddar cheese di tengah2, kemudian letakkan sausage dan gulungkan ketat2.


  • Voila ...da jadi !!  ...mmg terbaeekkk ...!! Nota kaki :D ..uols boleh goreng jika suka, celupkan telur dan deep fried ...


Atau idea nih :-


Langkah Demi Langkah: ROTI GULUNG SOSEJ KEEMASAN
Bahan-bahan:
  • 6 keping roti sandwich
  • 6 batang sosej ayam
  • 3 butir telur
  • Sedikit serbuk roti
  • Minyak menggoreng

Cara-cara menyediakannya:

  • 1. Kukus roti selama tiga minit, kemudian leper kan roti menggunakan pencanai.
  • 2. Letakkan sosej di atas roti, kemudian gulung.
  • 3. Pecahkan telur, pukul sebati. Sapu telur di hujung roti untuk melekatkannya.
  • 4. Celup roti yang telah digulung ke dalam telur.
  • 5. Kemudian, golekkan roti ke dalam serbuk roti. Ulang langkah tadi sehingga roti habis. Panaskan minyak, akhir sekali goreng roti sehingga masak atau kekuningan.
#majalahkeluarga #magisdetikbahagia

Oleh: Nadia Seri Dewi & Keluarga




 
.: - Roti Bakau - kata org Melaka *wink*
or buat roti bakar telur ..ini cara2 nak manfaatkan lebihan roti dari membazir tu kan ...




.: Cara2 PenyediaanNya :.
  • 2-3 biji telur ayam dipukul. Selepas itu celup roti dalam campuran telur + garam sedikit, dan panggang dalam kuali yang diletakkan setitik-2 minyak masak, masak sehingga kehitam - hitaman ...that's all ...senang je :)



~
.: - Roti Burger
Bahan2 yang diperlukan ialah :-
  • Roti 2 keping
  • Daging burger
  • CheesDale 
  • Sedikit Mayonis
  • Telur
  • Sos Cili LIFEs

  • .: Method :.
  • Ambil roti kasi panggang dlm oven selama 1-2 minits. Letakkan daging burger, letak cheesdale, letak mayonis, boleh letakkan timun or telur if uols like... ..wallla ...mmg best la ...!!




.: - ButterCup Fingers aka ButterFingers :.


.: Bahan2Nya :.
  • 2-3 keping roti - x kira brand apa saja la
  • Sedikit Butter/mentega - dibiarkan pada suhu bilik
  • Gula pasir
  • Susu rendah lemak or susu sejat
  • Baking Pan
  • Oven - haha mestilah sbb nak bakar kan ...




.: Cara2 PenyediaanNya :.
  • Roti dipotong2 ikut suka - love shape ke, awan nano ke, lady fingers ke ..bentuk arnab ke, kura2 hahaha ikut suka uols ...








  • Ambil 2-3 keping roti, sapukan mentega di depan dan belakang (which and which one is depan or belakang, sama je kan? ..kira sapu all over roti la k seperti gambar di bawah.



  • Celupkan ke dalam susu segar/rendah lemak tadi/susu tepung anakku ..hahahah, jgn la wet sgt nanti lembik susah angkat plaks ..just so-so aje



  • Lanserkan aka sapukan dulang dengan mentega supaya dulang x sticky nanti.

  • Susunkan jejari roti tadik di dalam dulang pembakar. Bagi ruang antaranya supaya the heat tu boleh spread out evenly. 






  • Bakar pada suhu 150C-160C selama 10-15 minits (ni ikut my oven la ye, uols ikut oven uols la sbb lebih mengenali 'hati budi' oven sendiri ..heheh). Bakar tu taknak la nak garing sangat sbb nanti keras unless you suka la kan.







  • Letakkan gula pasir di dalam mangkuk or pinggan. Masukkan jejari roti tadi ke dalam gula pasir tersebut. Gaulkan rata dan voila. Angkat and ngap ! ...yummy tau if panas2.







  • Hidangkan, insyaAllah your kids will love it....tambahan pula roti tu dibuat oleh 'mummy'nya kan lagik la sedap air tangan ibunda :). Part yang kerak tu (roti pertama paling atas or paling bawah tu kan) yang paling sedap tau !! ...Garingnya la hai ...huhuhu (boleh dpt macam gambar atas)



  • .: Nota Kaki Tangan :) :. Masa buat tu ingat nak habiskan 2-3 keping je but end up with my son and i makan habis licin ...last2 buat 1/2  pax roti aka 1/2 bungkus roti, siap simpan dalam balang bagai, x pasti plaks if hari tu kita orang mmg 'Piranha Day' ...hahaha. Maka tercipta la momen indah ngan anak ..besh kan? sonok masa together-gether ni ...




.: - Bread Pudding With Vanilla Custard Sauce :.

Bahan2 yang diperlukan ialah :-

.: Bahan2Nya :.
  • * 8-10 keping Roti potong or any roti - * elok guna roti kasar sbb nnt texturenya lembut sangat ...
  • * 500 ml Susu segar
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 2 sudu besar Butter- cairkan
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu teh Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar Kismis/kurma/apricot/cranberries or any **berry kering






.: Cara2 PenyediaanNya :.

  • Step 1 - Potong2kan bahan kering yang hendak dimasukkan ke dalam puding seperti kismis, kurma kering, apricot or *berries kering (saya guna cranberries sbb ms tu terpandang tis thing kat my food rack >_<). Potong/trim juga bahagian tepi roti keping yang hendak digunakan. Ketepikan.


tis is cranberries kering, juga boleh gunakan any dried fruits mcm kismis, kurma, apricot dll






  • Step 2 - Masukkan 2 biji telur ke dalam susu segar, kacaukan rata. Masukkan juga gula (jika suka), essense vanila, tepung jagung or instard custard powder, cinnamon powder. Kacau lagi sehingga rata. . Ketepikan....asyik tepi je bila nak tengahnya hehehe ...
  • Step 3 - Lanserkan butter ke dalam baking pan. Potong2kan roti sehinnga penuh baking pan. Taburkan bahan2 kering yang disukai seperti kurma, apricot, kismis dan sbgnya ...gambar seperti di bawah ya ...
  • Step 4 - Curahkan campuran di step 2 tadi sehingga tenggelam semua roti. Biarkan sebentar supaya roti meresap semua cecair, jika suka boleh hancurkan2 lagi roti ni dengan tangan, boleh ramas2kan roti bg hancur lagi ...If not biarkan sahaja ...Sementara itu boleh panaskan oven ya ...
  • Step 5 - Bakar pada suhu 150-180 Celcius selama 30-40 minits. Ada orang gunakan technique 'water bath' tp saya bakar je mcm biasa ...may be dia nak pudding tu gebu kot ...Oh ya yang hitam2 tu saya taburkan chocolate ganache tp cam nyesal sbb x cantik plask dlm gambo ..heheheh
line hitam tu coklat ganache ..kretip la sgt ...*nyesal* x cun da pudding breadku sob..sob ...

 


buah epal tu if xnak buang kulit pun ok ..nampak lawa sikit hijau+merah tp sbb my boboi yg picky eater tu nak makan i buang je b4 kene komplen ...





Custard Vanilla Sauce Recipe »

.: Bahan2Nya :.
  • 200 ml susu segar 
  • 4 sudu besar gula
  • 1-2 sudu besar tepung kastard
  • Sedikit esen vanilla
  • Buah2an campur dalam tin or buah2 segar - saya guna sebiji epal merah dan sebiji epal hijau ...optional

.: Cara2 PenyediaanNya :.
 
  • Step 1 - Potong dan bersihakan epal merah dan epal hijau. Potong dan racik bagi bentuk dadu kecil2 ...senang nak makan dan hadamkan ...huhu, gambar seperti di bawah ya ...Ketepikan
  • Step 2 - Panaskan susu sejat dengan api  perlahan2, masukkan serbuk instant custard nak bg pekat sikit kuahnya, Masukkan buah epal hijau dan epal merah tadi. ...gambar seperti di bawah ya ...
  • Step 3 - Tunggu sehingga mendidih sat.. Lepas tu boleh la dihidangkan utk famili tersayang ...






Custard Vanilla Sauce Recipe II »

huhu kene buat 2nd batch dressing sbb my boboi + nieces + nephew dah hirup kasi abis ..so this is the 2nd one ..guna buah2an kering ler plaks ...apa yg ada on her kitchen rack je lebihan kurma2an umrah my mum bw pulang hari tu >_<
 
.: Bahan2Nya :.
  • 200 ml susu sejat - sy gunakan brand Marigold or Carnation 
  • 4 sudu besar gula
  • 1-2 sudu besar tepung kastard
  • Sedikit esen vanilla
  • Buah2an kering seperti kismis, apricot, cranberries or kurma ...optional

.: Cara2 PenyediaanNya :.

  • 1 - Campurkan semua bahan2. Masukkan gula pasir, tepung instant custard dan essence vanila. Tunggu mendidih ! ...Done !


 



~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols *~

* Selamat Mencuba Uols *~



Post a Comment