Wednesday, March 18, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Bread Pudding With Custard Vanilla Sauce •*¨*•.¸¸❥



Ehem ..hem teringin nak makan bread pudding sbb tengok gambo kat 'tenet' cam lawa, cam sodap je ...so, xleh jadi ni mesti coooobbbaaa ...lagi pun leh buat N3 blog right ..sape la daku if x tulis blog ...mmg la xde orang baca pun ..aku sorang je kot ahaks, like i said for my own reference ...dan baca lagi dan lagi ...taaaapppiiiii the feel that having 'fun and satisfied' tu yg aku xleh imagine tu ... rasa ummmphhh sgt bila dpt siapkan N3 wp 1 je .....just imagine the feels tu, its like baru balik dr SPA...so reliiieeeveeee ...kuikuikui ...

.: Bahan2Nya :.
  • * 8-10 keping Roti potong or any roti - * elok guna roti kasar sbb nnt texturenya lembut sangat ...
  • * 500 ml Susu segar
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 2 sudu besar Butter- cairkan
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu teh Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar Kismis/kurma/apricot/cranberries or any **berry kering






.: Cara2 PenyediaanNya :.

  • Step 1 - Potong2kan bahan kering yang hendak dimasukkan ke dalam puding seperti kismis, kurma kering, apricot or *berries kering (saya guna cranberries sbb ms tu terpandang tis thing kat my food rack >_<). Potong/trim juga bahagian tepi roti keping yang hendak digunakan. Ketepikan.


tis is cranberries kering, juga boleh gunakan any dried fruits mcm kismis, kurma, apricot dll






  • Step 2 - Masukkan 2 biji telur ke dalam susu segar, kacaukan rata. Masukkan juga gula (jika suka), essense vanila, tepung jagung or instard custard powder, cinnamon powder. Kacau lagi sehingga rata. . Ketepikan....asyik tepi je bila nak tengahnya hehehe ...
  • Step 3 - Lanserkan butter ke dalam baking pan. Potong2kan roti sehinnga penuh baking pan. Taburkan bahan2 kering yang disukai seperti kurma, apricot, kismis dan sbgnya ...gambar seperti di bawah ya ...
  • Step 4 - Curahkan campuran di step 2 tadi sehingga tenggelam semua roti. Biarkan sebentar supaya roti meresap semua cecair, jika suka boleh hancurkan2 lagi roti ni dengan tangan, boleh ramas2kan roti bg hancur lagi ...If not biarkan sahaja ...Sementara itu boleh panaskan oven ya ...
  • Step 5 - Bakar pada suhu 150-180 Celcius selama 30-40 minits. Ada orang gunakan technique 'water bath' tp saya bakar je mcm biasa ...may be dia nak pudding tu gebu kot ...Oh ya yang hitam2 tu saya taburkan chocolate ganache tp cam nyesal sbb x cantik plask dlm gambo ..heheheh
line hitam tu coklat ganache ..kretip la sgt ...*nyesal* x cun da pudding breadku sob..sob ...

 


buah epal tu if xnak buang kulit pun ok ..nampak lawa sikit hijau+merah tp sbb my boboi yg picky eater tu nak makan i buang je b4 kene komplen ...





Custard Vanilla Sauce Recipe »

.: Bahan2Nya :.
  • 200 ml susu segar 
  • 4 sudu besar gula
  • 1-2 sudu besar tepung kastard
  • Sedikit esen vanilla
  • Buah2an campur dalam tin or buah2 segar - saya guna sebiji epal merah dan sebiji epal hijau ...optional

.: Cara2 PenyediaanNya :.
 
  • Step 1 - Potong dan bersihakan epal merah dan epal hijau. Potong dan racik bagi bentuk dadu kecil2 ...senang nak makan dan hadamkan ...huhu, gambar seperti di bawah ya ...Ketepikan
  • Step 2 - Panaskan susu sejat dengan api  perlahan2, masukkan serbuk instant custard nak bg pekat sikit kuahnya, Masukkan buah epal hijau dan epal merah tadi. ...gambar seperti di bawah ya ...
  • Step 3 - Tunggu sehingga mendidih sat.. Lepas tu boleh la dihidangkan utk famili tersayang ...






Custard Vanilla Sauce Recipe II »

huhu kene buat 2nd batch dressing sbb my boboi + nieces + nephew dah hirup kasi abis ..so this is the 2nd one ..guna buah2an kering ler plaks ...apa yg ada on her kitchen rack je lebihan kurma2an umrah my mum bw pulang hari tu >_<
 
.: Bahan2Nya :.
  • 200 ml susu sejat - sy gunakan brand Marigold or Carnation 
  • 4 sudu besar gula
  • 1-2 sudu besar tepung kastard
  • Sedikit esen vanilla
  • Buah2an kering seperti kismis, apricot, cranberries or kurma ...optional

.: Cara2 PenyediaanNya :.

  • 1 - Campurkan semua bahan2. Masukkan gula pasir, tepung instant custard dan essence vanila. Tunggu mendidih ! ...Done !

 



~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols *~





Post a Comment