Monday, February 23, 2015

•*¨*•.¸¸❥ My Snacks - ButterFingers aka ButterCup Fingers •*¨*•.¸¸❥





N3 kali ni saya terbaca kat 1 blog ibu muda , sorry mmg x ingat rujukan blog tp she's gave me an excellent idea mcm mn nak 'maximise'kan penggunaan/pemakanan/pemakaian roti hahaha ...sbb rumah i byk stock roti, mmg sentiasa standby kot2 we'ouls tak nak makan nasi malam2 kan ..lepas tu nnt mesti ada 2-3 potong yg balance ....2-3 keping tu semua duk jeling2 je tp bknya nak mkn ..hah ouls sellau tak mcm tu ? if sellau mcm tu kita try buat nih !! ...Sodap tau kalau mkn panas2 ...yg penting kita xleh jeling da, have to do 'sumting' ...mmg kene usaha buat ...>_<..okies, just enjoy this entry ...


.: Bahan2Nya :.
  • 2-3 keping roti - x kira brand apa saja la
  • Sedikit Butter/mentega - dibiarkan pada suhu bilik
  • Gula pasir
  • Susu rendah lemak or susu sejat
  • Baking Pan
  • Oven - haha mestilah sbb nak bakar kan ...

.: Cara2 PenyediaanNya :.
  • Roti dipotong2 ikut suka - love shape ke, awan nano ke, lady fingers ke ..bentuk arnab ke, kura2 hahaha ikut suka uols ...

  • Ambil 2-3 keping roti, sapukan mentega di depan dan belakang (which and which one is depan or belakang, sama je kan? ..kira sapu all over roti la k seperti gambar di bawah.



  • Celupkan ke dalam susu segar/rendah lemak tadi/susu tepung anakku ..hahahah, jgn la wet sgt nanti lembik susah angkat plaks ..just so-so aje



  • Lanserkan aka sapukan dulang dengan mentega supaya dulang x sticky nanti.

  • Susunkan jejari roti tadik di dalam dulang pembakar. Bagi ruang antaranya supaya the heat tu boleh spread out evenly. 




  • Bakar pada suhu 150C-160C selama 10-15 minits (ni ikut my oven la ye, uols ikut oven uols la sbb lebih mengenali 'hati budi' oven sendiri ..heheh). Bakar tu taknak la nak garing sangat sbb nanti keras unless you suka la kan.








  • Letakkan gula pasir di dalam mangkuk or pinggan. Masukkan jejari roti tadi ke dalam gula pasir tersebut. Gaulkan rata dan voila. Angkat and ngap ! ...yummy tau if panas2.


  • Hidangkan, insyaAllah your kids will love it....tambahan pula roti tu dibuat oleh 'mummy'nya kan lagik la sedap air tangan ibunda :). Part yang kerak tu (roti pertama paling atas or paling bawah tu kan) yang paling sedap tau !! ...Garingnya la hai ...huhuhu (boleh dpt macam gambar atas)



  • .: Nota Kaki Tangan :) :. Masa buat tu ingat nak habiskan 2-3 keping je but end up with my son and i makan habis licin ...last2 buat 1/2  pax roti aka 1/2 bungkus roti, siap simpan dalam balang bagai, x pasti plaks if hari tu kita orang mmg 'Piranha Day' ...hahaha. Maka tercipta la momen indah ngan anak ..besh kan? sonok masa together-gether ni ...

 

*•*¨*•.¸¸❥ My Snacks - ButterFingers aka ButterCup Fingers •*¨*•.¸¸❥



Post a Comment