Saturday, February 28, 2015

•*¨*•.¸¸❥¸ © How to Make Sponge Cake Using Sponge Mix, BirthDay Cake Version •*¨*•.¸¸❥¸





N3 kali ni pasal pictorial SPONGE CAKE sbb semalam dah buat for my jiran synya birthday cake for her son. Before this dah pernah ada pictorial jugak (click HERE) but since dah lama x buat just redo once again 4 'enhancement' purpose ...tat alls !.... Hmm i luv sponge cake sbb texturenya yang halus dan gebu, mcm senang je nak lalu kat tekak ni ..kuikuikui tp awas mmg more calories compare to Kek RV or Moist Cake sbb guna telur banyak uols ...dlm 5-6 pcs compare yg lain tu 2-3 je ! ...So for somebody yang watch out for DIET this is something yang not recommended la ...unless uols prepare utk menambah colestrole or berat badan ..heheh.

InsyaAllah kali ni saya guna all from my own pictures/source, bukannya apa sometimes nak masak sambil taking pic mmg la tersangat SUSAHnya !!  ...so somestimes ada gambar yang mmg escape or kita mcm lupa plaks nak taking shot sbb leka memasak ..uols mcm tu x? ..Unless kita mmg fully housewives or dah mmg keje sepenuh masa as a cook or blogger masakan la ...Ok let's start it ! Macam biasa clik pada gambar for full view ...



Bahan2nya :
--------------
  • 250 gm sponge mix (vanilla/chocolate or any flavour as u desire) -
    Saya guna 'optima' (mcm kereta plaks) version, optima ni utk buat chiffon or swiss roll, may be texture lebih halus agaknya ...
  • 5 biji telur gred A
  • 60ml air masak suhu sederhana (if nak letak perasa like pandan, put with this boiled water)
  • 60ml corn oil or butter - i used butter, melted
  • 1/2 tsp ovelette
  • 1 tsp bicarbonat soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla essence
 
  • Mula2 pastikan bowl mixer dan pe'mixer' tu benar2 bersih dari kesan grease or any kotoran sebab nanti terlur x naik menggebu ya!  ... Selepas diperiksa teliti heheh pukul telur sampai betul2 kembang (this will takes approximately 15 minutes if using my mixer ! but depends on the mixer jugak, mine TENSION LEVEL is only 1-2-3, if guna KITCHENAID mcm Martha Stewart selalu guna tu i think 8-10 mins enough kot sbb the TENSION LEVEL is 1-6 !), mine punya National brand zaman dedulu but still mantap u, still awet muda and POWERless tau, hehehe !! ). 
  • Meanwhile menunggu tu bolehlah ayakkan sponge mix + gula icing + baking powder + bicarbonat soda  (even sponge mix mmg dah ada gula but if you sift and then the granule gula tu dah remains, so add up between 2-4 tbsp somemore according to ur sweetness taste level !)
  • Nota kaki tangan : + tambah 10gm serbuk koko kalau nak buat chocolate sponge cake ya tp mmg ada jual sponge mix chocolate cuma sy prefer sbb bkn dr jenis 'optima' ni bkn kereta ye ...nama tepung tu optima !.)










  • Lepas tu masukkan sponge mix sikit2 sampai habis, boleh rendahkan mixer sbb xnak bg tepung tu terpercik (mcm air ke??) ke serata dapur ...Lepas tu masukkan ovalette dan pukul lagik another 15 minutes (Trust me! ..I've been tried out for 8mins, 10mins and 15 mins gives me the BEST RESULT though !!, This is by my own experience ok to get the very very delicate status/stage)
  • Nota kaki tangan : tp jangan lebih 15 mins sbb nanti telur tu dah capai 'penyet' level ...penyet tu maksudnya dah x mengembang lg la. Kerja kita mmg kacau je la ...kuikuikui

  • Cairkan mentega dengan kaedah double boiler sehingga cair, boleh juga gunakan minyak masak tp hasilnya kureng gebu gitu.  Sebelum butter tu uols masukkan masuk air panas (boiled water, if nak letak perasa like pandan, put bersama this air) sikit2. Ten barulah masukkan oil or mentega cair, pukul lagik sampai jadi mcm ice cream peak for another 15 mins, jenuh menunggu but worth it when you saw the 'spongy and springy' sponge cake, we called it Ribbon like stage or Ice Cream peak ! 

  • Pukul lagi adunan selama 15 mins, pada level ni uols masukkan vanilla essence, perasa coklat ke dalam adunan. Panaskan oven at least 10 mins b4 bakar kek. Alaskan baking pan dengan parchment paper (rasanya kertas surih kot in Malay). Selepas itu bakar selama 35-40 mins using the 155 ºC - 160ºC. Ice cream peak yg dimaksudkan seperti gambar di bawah ya ...bkn la mcm ice cream tu ...peak je hahahah




it should be looks like this for the FINALE stage !

 


  • This is how it should be looks like after u baked for about 35-40 mins using the 155 degree celcius (155 ºC = 311 ºF)
 This is the choc sponge cake right after bake, 8inch round pan .. cool on the wire rack for a while ! 







 This is how i wanna get the Flat Surface Cake ..U may followed this Amoi method - http://www.youtube.com/watch?v=XthNelzetq4&feature=BFa&list=PL0BDA544EF7C43E3A&lf=mh_lolz&index=4, only prob is where to get the wire rack (plz go to minutes 5.40 for faster view !!  search all over Melaka for this ...but frust ..kat e-bay pun tarak, amoi tu buat sendiri ke apa ? heheh !



 After that u may level the cake using the WIRED LEVEL CAKE .. u may cut off as what ur desire ..make 2 or 3 level for instance ...



===========================================================================

Chocolate Banana Cake (Birthday Version)

  • Saya ajar nak prepare Whipping Cream dulu ya secara ringkas ..kalau nak details boleh refer this link (Whipping Cream).
  • Saya prefer Gold Label sbb rasanya menyamai ice cream uols ...but uols pilih la which ever suits your taste and budget ya sbb Gold Label mmg mahal sikit compare others. Rabak pockets jugak la ...Letakkan kat freezer bawah dahulu before guna whipping cream ni ya ..If not guna simpan kat tpt beku tu ...
  • Memula letakkan bowl n mixer ke dalam freezer selama 10-15 mins or so nak bg sejuk.
  • Curahkan liquid ikut yang kita nak guna, sellaunya 1/5 (eh 1/4 akak suku)je mangkuk tu sbb nanti ia akan mengembang. Putarkan sehingga naik menggebu.
  • Nota kaki tangan : boleh letakkan bowl dalam ais kalau cuaca panas or kita x put in freezer dahulu.

  • Putarkan sehingga mencapai ice cream peaks, may be amik masa dalam 5-7 minus gitu kot. Selepas tu warna kan ikut suka uols >_< . Ice cream peak tu boleh tgk seperti gambar di bawah ya ...maksudnya bila kita terbalikkan bowl tu the whip tu x jatuh ...hah gitu la ...
  • Untuk kestabilan sejagat kuikuikui ..boleh masukkan gelatin (dicairkan dengan memasukkan air panas dan buat double boiler or boleh masukkan dlm microwave lg senang). So nanti xde la cair sgt bila nak coated the cair (eh apa aku typing ni ...the cake la).
 



  •  Ok let's start the Chocolate Banana plaks ...jeng ..jeng ...jeng !!
 
  • Kita mulakan dengan potong 3 layer of sponge cake tadi. Ambil lapisan pertama dan letakkan Whipping Cream (kalau nak sedap kene buat moose cream tp sy x sempat on this session sbb mmg cake last minutes, masa da time sbb moose kene freeze semalaman). Letak Whipping Cream (pictorial step by step) diikuti dengan bananana ! ...kali ni saya x potong banananya sebab nak structure yang kukuh gitu seperti twin tower haah. Susunkan seperti gambar di atas. Teknique mendapatkan stabilized Whipping Cream boleh tengok di sini - https://www.youtube.com/watch?v=m5hZUm2g7vU



  • Ulangi langkah di atas untuk layer ke-2 dan ke-3 seperti gambar di atas. Letakkkan Whipping Cream untuk sebagai base cake. Letakkan di dalam freezer semalaman or sehingga Whipping Cream menjadi beku. Teknik2 menghias cake ni uols boleh gugel youtube la k. Sebagai contoh nak membuat garisan cake seperti gambar di bawah boleh tengok clip ini (terus ke min 7.25 kuat bebel minah ni kalu) - https://www.youtube.com/watch?v=e-YD0EpAiio
  • Hias mengikut kesukaan uols..techniques kena la refer internet and youtube mmg sgt membantu (in fact sy mmg belajar online je ..xde fulus nak gi kelas huhuhu ...orang yg x berapa nak kaya hahaha 'no'lah acah meleng )












~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols *~


Post a Comment