Monday, February 23, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Beef Bread Cheesy Lasagna or Murtabak Roti Cheesy •*¨*•.¸¸❥


Excited sungguh nak buat N3 ni sbb mmg tengah bersemangat nak menulis wp kerja off berlambak2 dan sungguh stress. Lagi stress lagi i suka masak u !! ...hah tu dia reason behind all those recipes...ahaks ..pepe pun uols enjoy la this entry ...sungguh senang membuatnya ...but for those yg watch out the diet this N3 is not the selected item la ye ....N3 ni mmg untuk depa yg nak menambah cholesterol je huhu :D ...i pun dah terikut2 menambah cholesterol from my sis ...xpe lepas ni excercise ler ....buang toxin hari ni ....I buat # Option 2 ya ...sbb complicated sikit ...but mcm biasa ..uols leh masak ikut ur own way ...ni sbg guidance je ...i pun bkn ikut sgt ...belasah je lebih and buat2 terror masak ..huhu >_<




Option 1 - Bread Lasagna / Lasagna Roti
.: Bahan2Nya :.
  • 1/2 bawang besar
  • 1/2 Tube daging cincang
  • 1 genggam mixed vegie
  •  sos cili n tomato
  •  salt n pepper
  •  roti
  • telur
  • susu
  • mozarella cheese

.: Cara PenyediaanNya :.
  • Masak inti dulu. Tumis bawang, masukkan daging biar smpai empuk.
  • Masukkan sos cili n tomato,salt n pepper and mixed vegie. masak smpai kering sikit. Rasa masin manis inti tu.
  • Siapkan bahan roti. Pukul telur n susu.
  • Celupkan roti dlm telur n susu tu. Then letak inti yg dh masak then tabur mozarella cheese buat 2 layer.
  • Bakar suhu 180c cmpai garing sket. Siap!
 Part ni uols boleh prepare awal, nanti lancar je buat keje :-
roti tu nak bg cun potong la tepinya ...
bawang besar dan kentang dipotong dadu.
telur + susu + seditkit garam, pukul rata dan ketepikan. Jadi mcm pic di bawah 






Option 2 - Mertabak Roti Cheesy.
.: Bahan2Nya :.
  • 12 keping roti Gardinier (mcm salah eja je ni ...sat aku balik tgk yg betuinya hehehe)
  • 1 biji bawang besar dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih potong halus
  • 1 paket daging hancur (Ramly burger) - mine is Azmy sodap gek, ke adik beradik ni :)
  • 1 biji cili merah - dihiris
  • 1 biji cili hijau - dihiris
  • 3 1/2 sudu besar rempah kurma or sebarang - rendang/kari/sup dll ikuts uols
  • 1 biji ubi kentang dipotong dadu
  • 5 biji telur - ikut byk mn famili uols ...
  • 2 cawan susu segar
  • 1/2 paket cheese mozarella or parmesan - i guna cheddar yg sellau mkn ngan roti tu je ..
  • Prego or tomato puree - if suka ..i x letak pun dah lupa beli huwaaa  
  • Cendawan button - ni bahan wajib tp lupa beli jugak ...huwaa lagi ...
  • Bahan2 perasa - garam, ajinomoto, tumix, pasti sedap or iku uols suka
  • Sos kegemaran - sos cili, tiram, kicap - apa uols suka
  • Minyak - boleh guna minyak kelapa, olive or butter


.: Cara Penyediaan INTInya :.
  • Panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga terbit bau. Masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air. Goreng hingga garing.
  • Masukkan daging burger , kacau sebati bagi garing sikit dlm 2-3 mins. Lepas tu letak bawang besar dan kentang (kene masuk awal sbb nk tggu kentang empuk, ni boleh amik masa dlm 10-15 mins)




  •  Kacau sebati lagik, masukkan air jika perlu. Biarkan kentang empuk seketika dlm 10 minits, boleh tutupkan masakan dengan tutup pot jika perlu.


  •  Boleh masukkan sayur-sayuran yang uols suka pd level ni. Juga boleh masukkan perasa seperti garam, ajinomoto, tumix, pasti sedap, rempah kurma, rendang or sup. 



  • Kelikatan dan kepekatan gravy aka inti ini uols ikut suka la, but xnak la DRY sangat sbb nnt susah nak spread atas roti. Just so-so jela  ....Angkat dan sejukkan.
Okie dokie, done part gravy ...

.: Cara Penyediaan Murtabak CHEESENya :.
  • Pukul susu,telur dan 1 sudu kecil garam hingga sebati
  • Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang 4 segi yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan.

  • Ulang langkah di atas sehinnga ada 3 lapisan roti dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti. Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.




  • Bakar lah dengan suhu kepanasan 1550C - 1650C selama 30-40 minit ikut oven uols dan lapisan cheese garing kekuningan. Atau bakar la selama ikut uols suka la ...hahaha ...

  • Amboiiiii~ Memang nangis la makan Mertabak Roti Cheesy ni kejap lagi. Sedapnyeeee. Okey korang!






~* eNd Of MuRtAbAk RoTis *~




Post a Comment