Monday, February 23, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Ezy Pezy HomeMade Apam Balik aka Apam Siam •*¨*•.¸¸❥


N3 kali ni menu yang sesuai sangat for BF or High Tea ...Once upon a time cewah, i selalu rasa tersangat la susah membuat Apam Siam/Balik ni (err aku x pasti negeri lain panggil apa ye?) 

Menurut takrifan Mr. Wiki  - Apam balik (may be known as 'Turnover Pancake' in English)[1] or also known as Martabak Manis,[2] Terang Bulan,[2] Apam Pulau Pinang,[1] Kuih Haji (in certain areas), Hok Lo Pan,[2] Ban Jian Kuih or Chin Loong Pau is a type of griddle pancake common in Southeast Asia. Apam Balik is usually sold at specialist roadside stalls throughout Brunei, Indonesia and Malaysia.[3]

.: Resepi I :.
.: Bahan2Nya :.
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar susu tepung
.: Cara2 PenyediaanNya :. 
  • Sedikit pewarna kuning jika suka
  • Blenderkan sebati. Perap 1 jam.

.: Bahan2 IntiNya :.

  • Kacang tanah kisar
  • Jagung tin
  • Mentega
  • Gula
  • Coklat rice

.: Cara2 PenyediaanNya :.

  • Buat atas kuali non stick jgn sapu minyak..buat mcm pankek .tabur atas apam gula,  kacang tanah, jagung coklat dan sedikit mentega..sukati la inti nk taruk apa. Apam balik yang dh siap sapu mentega.
 

.: Resepi II :.
.: Bahan2Nya :.
  • 2 cawan tepung gandum  - sy campur 1/2 cawan tepung jagung sbb my son suka garing
  • 1 1/2 cawan air   - ni uols agak2 ..jgn cair sgt jgn pekat plaks ..susah nak bentuk nnt
  • 1/3 cawan gula pasir   - boleh kurangkan sbb nanti inti dah ada gula pasir kot
  • 2 biji telur  
  • 1 sudu teh baking powder  
  • 1 sudu teh yis mauripan (yis segera)  - mcm mn rupanya ? mcm gambar bawah 
  • 2 sudu besar minyak masak  
  • Secubit garam  
  • Sedikit pewarna kuning telur  - optional

  • .: Bahan2 IntiNya :.
  • Kacang tanah yg telah di kisar  
  • Gula pasir  
  • 1 tin jagung ala cream (aka sweet corn cream style)
  • Mentega - optional
  • Chocolate Rice/Flake - optional
     




 .: Cara2 PenyediaanNya :.
  • Blend telur dan gula hingga kembang (berwarna putih seperti gambar di bawah, sila enlarge gambo utk keseluruhan pic). Kemudian, masukkan baking powder, yis, minyak dan garam. Blend lagi dan masukkan air. Blend lagi....and blend ...and blend ...
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit, blend lagi dan akhir sekali, masukkan pewarna. Blend sebati. Perap selama 1 hingga 2 jam nak bagi tepung naik (pada suhu bilik ya, bkn dlm freezer, gobok buruk or tpt lain :).


  • Dengan menggunakan kuali non stick, tak perlu letak minyak. Buat bulatan kecil seperti STEP 1, kaupkan ke dalam mangkuk adunan if tepung ada lebihan, hmm mcm susah sikit sbb dia sticky texture tp try la ..  (Note, may first apam tu kene buang kot, adjustment issued has occured here ahaks :)
  • Masa tepung masih lagi lum masak dan basah2 sikit uols buat Step 2, uols letak kacang tumbuk tadi, taburkan sebanyak yang uols suka.
  • STEP3 taburkan gula pasir, ikut banyak mana uols suka jugak dan akhir sekali STEP4 spreadkan creamy corn tu ...leperkan dengan sudu besi.
  • Kalau suka boleh letakkan chocolate rice or chocolate flake/parut ...lagi terangkat u ! ...Terbaek la uols ..(Note : rasanya kita boleh sesuaikan ikut selera, may be boleh letakkan savourynya inti mcm inti lasagna or karipap tu ke ...lagi la terbaek !)


     
.: Cara keluarkan kulit kacang mengikut cara zaman dedulu, kini dan selamanya ahaks :.
  • Cara ni uols buat la if you opt nak siapkan sendiri inti kacang tanah from scratch unless you beli dah siap la k, we called it menampi (verb) and tampi (noun) ahaks mcm cikgu bahasa omputih plaks ...Ekceli this is my mum ways la decendence to uols hahaha ...
  • Memula uols goreng kacang tanah tanpa minyak sehingga garing, nak tau da garing or lum tengok kulit dia ala2 hitam gitu ...dan amik sebiji try rasa ..awas panas tau ! watch out for ur tongue ! >_< ..Nanti 'tunas rasa' lidah ko 'mati' haku x responsible k ...
  •  Lepas tu keluarkan kulitnya dengan cara massage the kacang hahaha ...picit2 + penyek2kan la kot ...x tau word yang suai ...korang pandai2 la teka/faham/imaginekan...
  • Maka bermula la upacara menampi ni (gambar atas, sila klik gambar untuk enlarge)...ambil benda seakan-akan dulang, i amik baking pan je.. letak kacang yang telah dikeluarkan kulit tadik, lambung2 ke atas dan ke bawah  mcm dalam gambar di atas k (shot terbaek from my son is the pic in d middle, besh giler i suka tgk pic tu!! cis !).... buat beberapa banyak kali uols suka ...lepas tu di dapati keluar la segala kulit-mulit kacang tanah tadi.... gambar seperti di bawah ya ! ..pissss ...
  • Lepas tu sila kemaskan longkang uols otherwise the semut2 will come and build their own house + mansion + mahligai bagai ...takkan ni pun aku nak jar kot hahaha..>_<


  • Now, uols blender kacang tu ..jangan jadik tepung plaks ...biar ada chunky2 sikit ..baru besh ! 
  • 'Prepare'kan inti seperti dia di bawah dan teruskan step membuat apam balik tadik seperti gambar i yg ada Step 1, Step2, Step3 an Step 4 tu ok (gambar atas) .... Okies, Gud Luck uols !! Remember ..u can always cooking rite on ur own way !!! ..seme orang leh masak tau !! ...caiyok ! caiyok !!




~* Selamat Mencuba Uols *~



Post a Comment