Saturday, January 10, 2015

´•*¨*•.¸¸❥¸ Sambal Goreng Ikan Bilis Pure Melaka ´•*¨*•.¸¸❥¸




N3 kali ni sambal yang selalu i buat in order to upgrade my appetite bila xde selera nak mkn (yekere? ahaks ...x slim pun bambam gek) ...Sambal ni mmg selalu dibawa ke office or memang selalu ada kat rumah ...k la enuff membebel ...straight to the point ..>_<


Bahan2nya :
  • Ikan Bilis secukupnya ...
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Bawang besar - optional
  • Cili Pes/Cili kering
  • Bahan Perasa
  • Garam
  • Sedikit Air Asam Jawa or Asam Keping - bg yg x tahan 'bahang' cili


Method PenyediaanNya :
1 - Goreng ikan bilis sehingga garing. Kemudian saya letakkan di atas kitchen towel untuk menyerap minyak lebihan (kurengkan kolestrol kuikuikui, kalau suka boleh hancur2kan sikit ikan bilis ni). Minyak goreng ikan bilis tadi jangan dibuang tapi digunakan untuk menumis bawang dan langkah seterusnya.
2 - Itu tips untuk sambal goreng sedap tau !! Tips untuk mendapatkan ikan bilis yang garing :-


  • Belahkan ikan bilis tu dan buangkan kekotoran dalam perut ikan bilis itu.
  • Basuhkan ikan bilis dan tapiskan dengan cepat. Pastikan ikan bilis tidak kembang.
  • Panaskan minyak dalam kuali sehingga ada asap-asap sikit.
  • Masukkan ikan bilis terus dalam kuali dan sentiasa kacau rata.
  • Lepas seminit dua atau apabila korang nampak ikan bilis ada kuning2 sikit, kecilkan api dan gorang sampai masak




2 - Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga garing.
 Tips Mengharumkan bawang tumis :-

  • Bagi menaikkan bau wangi ketika menumis bawang putih pastikan bawang putih itu dicincang dahulu. Untuk bawang merah pula, masukkan sedikit garam ketika menumis. Pasti wangi baunya ...


3 - Goreng sambal sehingga garing dan naik minyak. Letakkan bahan2 perasa, kalau nak letak gula pun boleh. As i am Hang Tuah's Heritange ...gula in masakan is not the choice at all la kan ..ahaks ! 


4 - Masukkan ikan bilis goreng yang telah digoreng di step 1 tadi. Kacau sekejap dan serve ! Voila !





5- Done !!! ..Oh ya bawang besar tu suka hati nak masuk or not, lau anak ramai masuk ler ...x ckp nnt hehehe


Ringkasannya :-
  • Bagi yang tak tahan rasa 'bahang' cili boleh letakkan sedikit air asam jawa or asam keping ..Ada orang perut sensitive rite ...just nak cut off 'kepedasan' cili ...


´•*¨*•.¸¸❥¸  Sambal Goreng Ikan Bilis Pure Melaka ´•*¨*•.¸¸❥¸


Post a Comment