Tuesday, January 13, 2015

*¨*•.¸¸❥¸ Puding Roti Pelangi aka Marbled Rainbow Pudding *¨*•.¸¸❥¸




PUDING ROTI MARBLE
By Shikin
Sumber : Hana Myresepi
Bahan-bahan ( satu loyang )
  • 4 keping roti- x payah buang kulit, blend je seme
  • 2 biji telur- - i guna 1 biji je
  • 1/2 cawan susu pekat - Optional
  • 170 ml susu cair- - i used Whipping Cream Non Diary instead
  • 8 gram serbuk agar2 - mine is 12gm N campur ngan 750ml air biasa, 750 Whipping Cream
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)- i x cairkan pun, terjun je dlm the boiling emulsion
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.- i used 1500ml air
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco) - i used Milo + Perasa Coco + pewarna coklat





Method Penyediaanya :
  • Step 1 -  Rendamkan agar2 semalaman kalau guna agar2 classic mcm gambar bawah, tapi kalau guna serbuk direct masak je. Didihkan 3 cwn air or setengah dari larutan 750ml), serbuk agar2 n gula ke dalam periuk. 
  • Step 2 - Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). 
  • Step 3 - Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. 

  • Step 4 - Keep on kacau nak bagi agar2 hancuq.

  • Step 5 - Masukkan susu cair. Step 6 - Masukkan Vanilla Essence or daun pandan ke nak bg wangi.  
  • Step 7 - Bahagi kepada 2 (boleh jugak lebih, 7 rainbow ke ..). Satu adunan biarkan warna asal. Dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. Kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
  • Step 8 - Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. Sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. Ulang hingga habis! Ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.  - boleh sengetkan acuan supaya 'spread out' keseluruhan n pastikan campuran mmg betul2 likat, x boleh cair, kira like 'smooth flowing' gitu, curah little by little. Kena buat cepat if not campuram akan menjadi likat

  • Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk! r
  • NOTE : i dah try using susu cair and Whipping Cream  and my BEST CHOICE is Whipping Cream sbb if susu cair dia akan 'berair' sikit when put at open spaces or leave out too long ..plus if WC u'll get 'thicker' adunan ...So, i opt the WC !!, this is my experience la k ...Key membuatnya ialah the THICKNESS of emulsion itself, not so runny/flowy and not so thick, just so-so aje la, heheh apa punya bahasa la kan ...but i think u all get the point kan???
  • Note : Kalau didapati mixture terllau cair boleh la pekatkan dengan tepung custard bg cepat beku sikit.


~* Selamat Mencuba Uols *~



Post a Comment