Wednesday, January 07, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Ayam or Daging Goreng Kunyit Idaman Kalbu Miss Rose .. ahaks ! •*¨*•.¸¸❥

N3 ni first time la buat lauk-pauk ni coz i'm always taught apa la yg nak diajar sangat pasai masak lauk ..campak2 je kot ! tapi bila fikir may be my kids or niece nak refer ke ...aiseyman kene jugak buat ...mana tau kan yang simple tulah yang paling susah nak buat ! ...

Bahan2nya :

  • 4 keping dada ayam di potong kecil- boleh substitute daging/udang/sotong or anything u wish ...
  • 4 urat kacang panjang di potong panjang
  • 1/2 batang carrot potong panjang/ ikut suka- potong bentuk bunga la cun sket
  • 1/2 biji bawang besar yg kaler kuning di potong berdiri, bukan melintang- panggil bawang kuning or brown onion
  • 3 ulas bawang putih di ketuk
  • Lada merah & Hijau di mayang
  • 1/2 biji telur kuning- optional, x put pun xpe ...
  • 1 sudu makan tepung gandum optional, x put pun xpe ...
  • minyak untuk menggoreng
  • 2 sudu makan Sos tiram or sos nampla (sos ikan)
  • 1/2 sudu kecil garam, perasa 
  • Sedikit Cauliflower/kobis bunga cina or kobis purple (i like !)
  • Sedikit Broccoli

Method PenyediaanNya :

  1. Isi ayam, garam, kunyit, telur & tepung di gaul rata.

  


2. Goreng dlm minyak yang banyak agar garing ~ jgn terlalu garing, nanti keras



3. Tos kan ayam yg dah masak, Keluar kan minyak dr kuali, tinggal sikit utk menumis




    4. Masukkan semua bahan2 lain, gaul rata 




    5. Masukkan ayam goreng sekejap, angkat ~ boleh keluarkan minyak yang berlebihan. 






    Note : lauk ni sedapnya di'couple'kan dengan sambal belacan baru terangkat ...tambah sup panas ke ...mak aiii ...yum ! ..yum ! DapNya !!

    • Sup panas mcm sup ekor, tulang, ayam or daging ... slurp ! slurp !




    Dapatkan resepi kat SINI ...sbb ada tutorial step by step
    sambal belacan terangkat



    SAMBAL BELACAN CUKA AIR ASAM
    Source : http://www.azlitamasammanis.com/2014/10/sambal-belacan-paling-sedap.html
    Resepi oleh : Kak Raja
    Rujukan : Hairul

    Bahan2nya :

    • 10 biji cili padi
    • 2 biji cili merah ~ yg ni ita tambah sebab cili padi ita semua warna hijau, takut warnanya tak menarik pula.
    • 1 sudu besar perahan air asam jawa
    • 2 cm belacan bakar
    • 1 sudu kecil cuka ~ supaya sambal belacan tahan lama
    • garam
    • gula

    Method PenyediaanNya :

    • Satukan semua bahan dan tumbuk lumat
    • Boleh guna lesung batu atau boleh guna blender kering
    • Enak di makan bersama asam pedas, lauk kari, sayur air atau masak lemak





    3-Layered Tea@Teh 3 Layer @ Teh Cinta

    Kat rumah pun boleh minum cam ni...ala2 minum kat cafe ...Lepas ni boleh try sirap ngan kopi pulak...hihihi - boleh juga buat mengikut kreativi anda mcm cendol/sirap/orange/strawberry/anggur dsbgnya ..


    Teh 3 Layer
    By Shikin


    Bahan2nya :

    • 300 ml Pati gula melaka/nissan (cara nak menghasilkannya,rebuslah 5 kerek gula melaka ke dalam 300ml air tapis. Kemudian sejukkan)
    • 1 tin Susu cair
    • Pati teh/Pati Sirap Ros/Pati Kopi (Bancuh dengan air panas kemudian sejukkan_.
    • Ais


    Method PenyediaanNya :


    1. Tuangkan gula melaka terlebih dahulu. Kemudian isi ais memenuhi gelas
    2. Tuangkan susu cair dengan perlahan ke atas ais
    3. Kemudian diikuti sirap/teh/kopi. Beginilah hasilnya.



    ~* Selamat Mencuba Uols *~

    Post a Comment