Wednesday, December 31, 2014

╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸ Decorated Coffee Swiss Roll ╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸





N3 kali ni saya ambil dari website this http://utry.it/2013/11/decorated-coffee-swiss-roll-with-step.html sbb tengok the images tu lawa2 and respect to the author yang mmg working hard on her blog. Plus step by step tutorial senang nak refer.


Bahan2 Untuk KEK :

  • 5 biji putih telur
  • 1 tsp cream of tartar
  • 3/4 cwn gular castor - bahagi 2 bhgn
  • Sedikit garam kosher - Menurut Mr. Wiki (x salah orang panggil garam bukit kot )
    Koshering salt, usually referred to as kosher salt in the US, is a variety of edible salt with a much larger grain size than some common table salt. Like common table salt, kosher salt consists of the chemical compound sodium chloride.
  • 5 kuning telur
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 1/2 tbs serbuk coffee segera - boleh perasakan ikut suka, mocha, strawberry, pandan dsbg -  dicampurkan bersama air panas sedikit
  • 2 tbs mentega/butter - dicairkan
  • 1/4 cwn heavy cream
  • 3/4 cwn cake flour - superfine
  • 1 tbs serbuk koko - untuk decor part


Bahan2 Untuk Filling :
  • 3/4 cwn heavy cream
  • 2 tbs icing gula
  • 1/4 tsp vanilla extract

Cara Menyediakan FILLING :
  • In the bowl of the stand mixer fitted with the whisk attachment (or use a hand-held beater), beat the heavy cream with powdered sugar and vanilla until stiff peak formed.  Cover and refrigerate until ready to use.

Decorated Coffee Swiss Roll with Step-by-Step Pictorial (彩繪咖啡瑞士卷)

Menurut author's blog dia bukan seorang yg kreatif so if she can do it, so you are ! Picturial ini boleh membantu kerana "A picture is worth a thousand words"

Decorated Coffee Swiss Roll with Step-by-Step Pictorial (彩繪咖啡瑞士卷)

Untuk decoration part uols boleh la gunakan kreativiti masing2 ya ..yang di sini hanyalah satu contoh ...boleh letakkan pic buah2an, hello kitty dsbnya. Uols boleh dapatkan corak atau pic from thr internet, print it out dan letakkan di baking sheet..perlu diingatkan untuk uols yang memilih fonts seperti "I Love You" or "Happy Birthday" tulisan hendaklah diletakkan terbalik ya ...Jangan lupa this part ...supaya bila cake siap nanti tulisan itu akan jadi normal ...heheh faham ke ye ? anda boleh bereksperiment to see how it goes >_<.

Decorated Coffee Swiss Roll with Step-by-Step Pictorial (彩繪咖啡瑞士卷)

 


Oklah method membuatnya ….To Prepare the cake:

1) Pertama, siapkan hiasan/corak/gambar pilihan anda. Saya lukis gambar damask di atas kertas parchment (kertas bewarna putih yang boleh dibeli di baking supply)dan letakkan on my baking pan. Cuma buatkan hiasan yang disukai dengan move here or there, that's all.

2) Perlu diingatkan parchment paper hendaklah diletakkan terlebih dari baking pan sekurang2nya 2 inci untuk senang dikeluarkan bila cake dah siap dan juga bile uols menggulung cake tersebut nanti. 

3) Boleh tengok gambar di bawah untuk melukis decoration cake, jika uols nak buat gambar hello kitty kenelah guna batter yang bewarna warni ...begitu juga dengan corak bunga atau buah2an ...

Pictorial A

 

5) Seterusnya, pukul putih telur dengan cream of tartar dan sedikit garam until putih telur berbuih.

6) Selepas itu masukkan 1/2 dari sugar dan pukul sehingga peak fors (telur menjadi putih dan creamy. 

7) Sementara itu di dalam mangkuk yang lain pukul kuning telur dengan 1/2 dari gula tadi sehingga ringan dan pucat. Masukkan vanilla essence, coffee mixture, butter cair dan heavy cream sehingga sebati.

8) Ayak/sift the tepung kek (superfine) in this case ke dalam campuran putih telur tadi. Kaup balikkan/fold sehingga bahan2 combine together. Fold bermaksud kaup dengan senduk/spatula dari bawah ke atas adunan mengikut putaran jam or lawan jam.


Pictorial B

9) Seterusnya di dalam mangkuk kecil, combine 3 tbs campuran kuning telur tadi, 6 tbs campuran putih telur (we called it meringue) dan 1 tbs or cocoa powder, ini untuk buat campuran for decoration tadi

10) Sebatikan adunan sehingga bercampur sebati/incorporated.

11) Isikan campuran di dalam mangkuk kecil tadi (step 9-10) tadi ke dalam piping beg dan boleh la di paipkan ke baking sheet or pan tadi.

12)  Seterusnya bila decoration da siap bolehlah dibakar di dalam oven selama 5 minutes or so bergantung kepada corak/pattern/pic yang uols buat.


Pictorial C

13) Untuk adunan kek plaks, uols masukkan meringue (adunan putih telur) ke dalam adunan kuning telur tadi. Uols ingat ya jangan terlalu deflate the meringue, otherwise nanti kek uols x gebu.

14) Pastikan tiada ketul2 di dalam adunan. Inilah adunan yang sepatutnya looks like(Refer Pic 14)

15)  Bila decoration dah masak perlahan2 masukkan adunan utama ke dalam decoration tadi dan ratakan. bakar pada suhu 155-170 C selama 10 mins. Kek sepatunya dah masak bila masukkan cake tester/lidi dan comes out clean. Uols fahamkan cemana nak test kek da masak or lum ?? kan ..kan ...

16) Sementara kek masih lagi panas, roll the parchment paper untuk membentuk swiss roll, berhati2 supaya kek tidak pecah/crack. Biarkan sejuk.

17) Apabila kek dah sejuk sepenuhnya, spreadkan whipped cream diatasnya. Roll sekali lagi kek tersebut. Balutkan kek dengan plastic dan sejukkan di dalam freezer selama 1 jam.

18) Taraaaa ...siap.

Pictorial D


Sebenarnya tidak susah membuat swiss roll ini wp banyak steps nya ...just try it out and its really easier to make this cake than it looks.  Just have fun with it. Bila da selalu buat itulah keseronokan yang sebenar. I dulu pun mcm tu ,...always pk that cakes is soooooooooooo hard to do it ...bila dah selalu try it out memang seghonok sgt and looking forward to it .. ...of course la bila x jadi tu mcm give up je rasa but if dah use to it ...ok je n proud with it! trust me ...rasa mcm nk buat dan lagi dan lagi ....dan lagi sbb nak add/put kat blog. Blogging jugak boleh menjadi dorongan yang sangat kuat untuk kita memasak dan mencuba ....as for me blogging ni is a therapy ...i enjoy tulis blog sbb rs perasan aje ada org baca ! ahaks ...no la mostly sbb i senang nak refer the recipes ...in addition to it,  it's a good EXERCISE to your mind ..u might wanna learn a few extra word to spice up your blog and so on ....

Decorated Coffee Swiss Roll with Step-by-Step Pictorial (彩繪咖啡瑞士卷)

Post a Comment