Tuesday, December 17, 2013

╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸ Happy Birthday To Bonda Tersayang .. Alhamdulillah Thank You ALLAH SWT ╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸

Made out this cake for my mum's birthday ...alhamdulillah dapat juga hadiahkan bonda something heheh dengan ke'limit'an budget hujung 2013 ni ....InsyaAllah if niat kita baik Allah perkenankan ...

Bahan2 Asas :
--------------------

  • Sponge Cake
  • Pisang - i use Pisang Berangan
  • Whipping Cream
    Chocolate ganache
  • Bunga Hiasan

Knowing How To make SPONGE CAKE Step by Step - CLICK HERE

 Knowing how to make fondant roses - CLICK HERE


Knowing how to cover cake with Chocolate Ganache - CLICK HERE
Knowing how to make tappits using Windsor ClickStix - CLICK HERE



 Method To Layer Chocolate Banana :
-----------------------------------------------

  • Step 1 - Layer/Level the cake ...i buat 2 layer (dpt 3 cakes)
  • Step 2 - Susun layer 1, letak whipping cream, letak banana, letak Whipping Cream once again and put cake layer2
  • Step 3 - Ulang lagi Step 2 lagi sehingga jadi seperti cake di bawah ..








Recipe for Chocolate Ganache :-

  • 300gm Cooking Chocolate
  • 2 sudu Instant Custard Powder
  • 1 sudu Sedikit Minyak Sayur or Butter (nak bagi berkilat)
  • Madu (optional)
  • 1 cawan Susu Baby or Fresh Milk  or Whipping Cream
  • 1 sudu Serbuk Paprika (cili boh pun boleh) - boleh abandoned if x suka ...
  • Sedikit Vanila Essence
NOTE : if nak save RM sikit ..* i sellau amik susu tepung my son, campur ngan custard powder and air panas ...kacau and pour dlm cooking chocolate sikit demi sikit...x payah nak beli susu bagai ...

Steps …
1 - Masak coklat mcm double boil …Dalam cawan susu campur + custard powder (make sure campuran panas sbb nnt serbuk custard akan berketul)
2 - ### Campur semua bahan and kacau !. Fresh milk or whipping cream tu tuang sikit2 dulu, lau mixture pekat tambah lagik..gitu la processnya !
3 – Masuk minyak, serbuk cili and madu …
4 – Vanilla Essence if suka



Ini kes chocolate x cukup byk x dpt nak cover all the cakes ...cakes ni 8" round .. so guna dlm 150gm Cooking Chocolate x 'dan' la plak ..heee 



Knowing how to make the cakes lines tu - CLICK HERE (minat ni lembab sikit ..jenuh mokcik tggu ending dia tp worth it la jugak ..huh !)




Kali ni banana layer dia x berapa nak kiut ler plaks ...but kira halal la kan ..bukan nak open cake house pun kan ..kan ..kan ..



~ End of File ~




Post a Comment