Sunday, August 18, 2013

╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸ Pasta - Vermicelli, Bow Tie, Feather, Spiral, Shell, Elbow ╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸


N3 kali ni saya beri idea utk OPEN HOUSE raya ...menu yg sesangat simple and mudah menyediakannya ...Inilah hidangan tetamu saya semasa raya tahun ni ....hmm tahun depan kene pk menu lain plaks ya ...nanti bosan la guest ..hihihi
Pasta Veggies Spiral Goreng


  • 250 gm pasta vegeroni spiral
    Didihkan air dan masukkan sedikit garam.
    Masukkan pasta dan rebus hingga lembut( jgn sampai lembik.). Approximate 10 minutes je ..pakai timer and then uolls boleh buat kene lain plaks ...
  • If x sure dah 'empuk' or not ..amik 2-3 and tekan ngan sudu or jari ke (aduii panas !!) ...
    Toskan dan lalukan air paip/sejuk untuk menghilangkan kanjinya dan supaya tak melekat. Ketepikan. Dan supaya pasta mcm kenyal la ...Actually this tips boleh buat utk any pasta/mee/mihun yg di'boilkan' ...Sayur pun boleh buat cara ni supaya hijaunya evergreen everlasting ...hihihi ...



.......
  • 200 gm daging cincang/ayam
  • 1 biji bawang besar dicincang
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • 1 sb lada hitam ditumbuk halus.
  • 1 batang karot dipotong dadu - optional
  • 1/4 cwn jagung beku- optional
  • 2 biji tomato dicincang - optional
  • 1 sk pasley or daun bawang
  • 4 helai daun salam - eh aku x letak pung !
  • 1 sk basil - aik sama la ni ngan daun salam kan?
  • 2 sb sos cili - optional
  • 2 sb kicap - optional
  • Tahu ikan or tahu goreng biasa ..
  • Garam dan gula secukup rasa.
------
  • Panaskan 2 sb mentega. - aku x guna this ..guna minyak biasa je
  • Tumiskan bawang putih hingga naik bau. 
  • Masukkan cili giling/boh tumis sampai garing
  • Masukkan daging dan tumis hingga separuh masak.dan tahu ikan or tahu goreng
  • Masukkan bahan2 lain seperti garam, lada sula, daun bawang or pasrsley dan masak sehingga agak kering kecuali kicap dan sos.
  • Masukkan pasta dan gaul rata.
  • Hidangkan dan hiasla dgn daun sup ke, bawang goreng ke, cili hiris ke...ikut suka la...




Easy Pasta Salad Recipe


Easy Pasta Salad Recipe

  • 1 pound bow tie or spiral pasta, cooked al dente and drained
  • 1 cup salad dressing, Italian, Sweet & Sour or Vidalia Onion dressing
  • 3 Tablespoons fresh or prepared basil pesto in oil
  • 1/3 cup finely chopped red onion
  • 1 red, yellow or green pepper, chopped
  • 1 cup or 2 large Roma tomatoes, chopped
  • 1 cup black olives, sliced
  • 2 Tablespoons Mrs Dash Garlic & Herb or similar salt-free seasoning
  • 2 Tablespoons shredded Parmesan cheese, optional
How To Make Easy Pasta Salad

  • Cook pasta, rinse in cold water, drain and set aside to cool.
  • Mix salad dressing and pesto together and pour over the pasta, mixing with pasta fork to coat.
  • Gently fold in remaining ingredients except the Parmesan cheese.
  • Sprinkle Parmesan cheese over the top and serve.
  • Refrigerate leftovers.
  • Serves 8.

  This is mine :




Puding Berkuah Easy Peasy

  • Sumi (nama lain apa ye) ntah ler atau instant jelly kot ...tp gambar mcm kat bawah ni ...
  • Buah2an dalam tin- brand HOSEN mcm value buy je tin besar 500gm and tp harga sama je mcm 390gm ...
  • Jagung dalam tin yg creamnya type (optional)
  • Laici dalam tin- pecah2akn bagi kecik ...senang makan ...
  • 1-3 biji epal hijau (dikupas kulit and dipotong dadu ...)
  • 1-3 biji epal merah (dikupas kulit and dipotong dadu ...)
  • Susu cair - brand Marigold, Ideal or Gold Coin ...(brand Carnation mcm hanyir je bau dia aku rs, sorry bkn nak jatuhkan mana2 brand ye just tell uolls from experince ler ni ....)
  • Buah strawberries - optional
  • Buah ceri - optional
  • Cincau/agar2 - optional
  • Ketulan ais 
How To Make :-

  • Masukkan all in one pot and reheat sebentar ..awas jgn sampai mendidih/boiling sbb nanti susu dah x cantik strukturnya....jadi mcm berketul2 ...
  • Masukkan sumi/instant jelly ke dalam mix pudding buah2 tu ...tara dah boleh makan ...
  • Hiaskan mengikut kreativiti memasing ....
  • NOTE : saya xde gambar real ...hanya gugel kat internet sahaja ...insyaAllah next time jika saya buat lagi saya masukkan gambar sy plaks ...masa buat x teringat plaks nak sharing maring kat blog ....
    Inilah hasil akhirnya :-


    Antara bahan2 yang diperlukan ...

Post a Comment