Tuesday, August 27, 2013

╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸ Info dan Rahsia Label (iaitu Sticker PLU) Pada Buah-Buahan ╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸


Wah, N3 kali ni memang betul2 berinformasi sekali ..baru la saya tahu apa ertinya nombor2 kat buah2an ..IF not mcm buat dek je ...

Ada sebab mengapa setiap buah-buahan dan sayur-sayuran dilekatkan pelekat seperti di dalam gambar. Apa maksud nombor yang ada di pelekat itu?

 
Berikut adalah perkara asas yang perlu anda ketahui apabila membaca label :


 

GMO - Genetically Modified Organism 
PLU - Price Look Up

1) Jika hanya ada 4 digit nombor pada PLU, itu bermakna produk itu ditanam secara konvensional atau tradisional, dengan penggunaan racun serangga. 4 digit terakhir kod PLU hanyalah penerangan mengenai jenis buah atau sayur. Sebagai contoh, semua jenis pisang akan dilabelkan dengan kod 4011.
2) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU dan nombor itu bermula dengan “8″, ini bermakna produk itu adalah produk GMO. Sebagai contoh, pisang yang mempunyai kod 84011 adalah pisang GMO.
3) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU dan nombor bermula dengan “9″, itu bermakna produk itu ditanam secara organik (tanpa racun serangga dan bukan GMO). Sebagai contoh pisang organik, kodnya adalah 94011.http://4.bp.blogspot.com/-ggcJeWo_2Qw/UffhHqcVTZI/AAAAAAAADv4/cESgNdEpzQY/s320/royalhawaiian-media-blog-2013-06-05-PLU_Codes-display.jpg


Selamat membelek label pelekat! :D
Post a Comment