Tuesday, April 23, 2013

╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸ Contoh2 Feature Wall (Dinding Tumpuan) dan 3 Cara Menentukan Feature Wall ╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸

March 20, 2013 by Hazlam Anuar
Feature wall atau mesra dipanggil sebagai dinding tumpu ini merupakan satu dinding yang berbeza dengan dinding-dinding yang lain. Feature wall dikenali juga sebagai titik fokal dalam sesebuah ruang atau bilik kita. Selain warna cat (warna gelap) untuk feature wall, kita boleh bezakannya dengan memasang wallpaper atau lukisan mural yang memenuhi dinding tersebut.
 

Feature wall di ruang tamu

 

Ada juga kediaman yang memasang batu berlapis-lapis atau jubin dinding. Tempuk dada, tengok bajet.

3 tip bagaimana kita boleh menentukan feature wall rumah kita.

Cara #1- Dinding Pertama Yang Kita Nampak

Apabila kita memasuki rumah, dinding pertama yang kita nampak itu feature wall. Setiap ruang mempunyai empat dinding, satu dinding dijadikan feature wall dan tiga dinding yang lain dijadikan dinding biasa. Tiada masalah kalau dinding itu paling panjang.
Dinding pertama yang kita nampak
Dinding pertama yang kita nampak

Cara #2- Dinding Yang Tidak Bertingkap

Dinding yang mempunyai bukaan seperti tingkap atau pintu tidak sesuai dijadikan feature wall. Ini perlu dielakkan terutama sekali jikalau kita memasang feature wall ini  dengan kertas dinding dekorasi. Bukan sahaja kita rugi membelinya, malah corak yang terdapat pada wallpaper  tidak kelihatan kerana tingkap dan pintu sudah menganggu dan mengambil keseluruhan ruang dinding.
Pilih dinding yang kosong/polos. Rujuk gambar dibawah.
Cara menentukan dinding tumpu_ feature wall
Gambar contoh – Cara menentukan dinding tumpu / feature wall

 

 

Cara #3 – Dinding Belakang Perabot

Kebiasaannya feature wall hanya terdapat di dua tempat sahaja  iaitu di ruang tamu dan di bilik tidur.

Ruang Tamu = Dinding yang berada di belakang TV atau dinding yang berada di belakang sofa. Selalunya susun atur ruang tamu, kita akan meletak sofa paling panjang (sofa tiga tempat duduk) disandarkan pada dinding. Dinding yang terdapat sofa tiga tempat duduk itu dijadikan feature wall.Feature wall di dinding belakang sofa tiga tempat duduk
Bilik Tidur = Kepala katil.

Feature wall di kepala katil


NOTA:  Tidak mengapa kalau feature wall kita berbeza daripada tiga cara ini, kerana tip yang dikongsikan ini yang biasa dilakukan pada kediaman. Ada juga rumah yang terdapat dua feature wall pada ruang tamu.
 Feature wall di kitchen area
Post a Comment