Wednesday, September 12, 2012

╰⊰✿¸¸.❥`“•.¸.¤❥ 12 Tips Untuk Menjimatkan Wang Setiap Hari ╰⊰✿¸¸.❥`“•.¸.¤❥

Terpanggil plak nak buat N3 ni, ni disebabkan 'poket dah kering' pertengahan bulan ni nak tunggu hujung bulan for next coming pay day. Sama2 la kita jadikan PANDUAN and try to amalkan. Well, set in your mind that kurang berbelanja tidak bermakna anda miskin. Cubalah amalkan panduan berjimat-cermat ini dalam kesemua aspek perbelanjaan anda daripada makanan hinggalah ke hiasan rumah, dan hidup mewah dengan belanjawan yang sedikit. Me?? boleh buat ni ke ? huhuhu ...Tepuk dada, tanya poket sendiri ...

Salah satu cara pengurusan bijak dan kreatif dalam kewangan keluarga ialah dengan berjimat cermat. Berikut adalah beberapa tip untuk berjimat cermat dalam urusan kewangan keluarga untuk dijadikan panduan kita bersama:


" A Penny Saved is a Penny Earned "- Unknown author, means saving money is just as important as earning money. And also means we shouldn't spend or waste money, but try to save it.

Tip 1: Sediakan bajet kewangan keluarga
Ukurlah baju di badan sendiri. Elakkan berbelanja di luar kemampuan. Melalui bajet kewangan, perbelanjaan dapat dikawal. Utamakan yang utama bagi keperluan keluarga.

Tip 2: Merancang kewangan untuk masa depan
Sediakan payung sebelum hujan. Wujudkan simpanan tetap atau tabungan untuk masa depan atau kecemasan. Boleh juga membuat simpanan dalam skim takaful yang memberikan manfaat perlindungan yang tidak kita dapati dengan simpanan biasa. Bagi mereka yang berminat dengan amanah saham, pilihlah yang terbaik untuk membuat pelaburan.

Tip 3: Masak sendiri
Kurangkan makan di kedai. Ini lebih jimat, terutama bagi keluarga yang ramai. Air tangan ibu atau isteri akan mengikat kasih sayang antara keluarga serta lebih terjaga kebersihannya. Secara tak langsung keluarga yang sihat akan mengurangkan kos perubatan yang tidak kurang mahalnya.Tip 4: Bawa bekal ke pejabat atau sekolah
(Aku bawak gak, lepas tu NO MOOD nak makan, cam mana tu eh???) ..masalah problem gek tu)
Jangan malu untuk membawa bekal ke pejabat. Malahan anak-anak juga perlu diajar membawa bekal ke sekolah. Dengan cara ini kita dapat berjimat paling kurang RM3 sehari. Duit yang dijimatkan ini boleh dijadikan simpanan untuk masa hadapan dan kecemasan.Tip 5: Elakkan memandu kenderaan sendiri
(Tips ni xleh ikut sbb masing2 ada urusan sendiri, nak 'fetch' anak, nak gi bank, gi here and there, so takkan nak pinjam org kalu ...org pun nyampah). If single this tips might be working kot ..)
Walaupun harga minyak telah turun (alamak ni artikel tahun bila daa), naik ada ler ) namun amalan berjimat akan sentiasa menguntungkan kita. Gunakan kenderaan awam seperti bas, komuter atau LRT sebagai alternatif. Atau boleh juga berkongsi kereta dengan rakan sepejabat.
 
Oh Tucson ..my dream, huhuhu ...

Tip 6: Jimatkan penggunaan air, elektrik dan gas
(Part ni terSANGATla benar, please plug-in and plug-off to save your bills, esp air-cond la ...)
Keluarga perlu dididik untuk menghargai nikmat ini dan elakkan dari pembaziran. Tutup peralatan elektrik di ruang yang tidak digunakan. Berpada-pada menggunakan pendingin udara, begitu juga air di bilik mandi ketika mandi atau mencuci.Tip 7: Tanam sendiri sayur-sayuran
(aduiii org tggl FLAT manalah nk tanam, dlm pasu manalah ckp, if tggl BANGLO or RUMAH kat kampung boleh la..ada tanah sendiri tp boleh la diusahakan takat yang mampu)
Serai, kunyit, daun pandan dan daun kari mudah untuk ditanam. Bagi yang tidak mempunyai tanah dan ruang masih boleh menanamnya di dalam pasu. Begitu juga sayuran seperti sawi, kangkung, cili malahan pisang juga tidak susah untuk ditanam. Mengamalkan cara ini akan dapat menjimatkan perbelanjaan keluarga dari perlu membeli sayur-sayuran yang telah ditanam seterusnya dapat mengisi masa lapang bersama keluarga.

Tip 8: Elakkan membawa anak-anak ketika membeli belah
(Tersangatlah BENAU-SEBENAU2nya ..hehehe)
Ini satu langkah yang baik, kerana kehadiran anak-anak biasanya mendorong kita membeli barang-barang yang tidak sepatutnya dibeli. Seelok-eloknya senaraikan barang-barang yang ingin dibeli terlebih dahulu sebelum keluar membeli belah. Cara ini dapat menjimatkan masa dan juga menggelakkan tabiat boros berbelanja.

Tip 9: Beli secara pukal
(Hak ni pun betul sebetul2nya, lagik byk beli lagik save)
Ini jauh lebih murah berbanding jika kita membeli secara sedikit demi sedikit. Begitu juga dengan saiznya. Beli barang-barang sama ada untuk stok seminggu atau sebulan. Ini akan menjimatkan wang dan masa.
Tip 10: Lakukan perbandingan harga dahulu
(Betul ..betul ..betul ...)
Amalan ini adalah penting kerana kadang kala terdapat perbezaan harga di antara kedai, lain tempat lain harga walaupun barang yang dijual adalah sama dari segi jenis dan kualitinya. Amalan ini membantu juga untuk berjimat.

Tip 11: Kurangkan pembelian barangan berjenama
(Ni utk org gila branded la ...so, jgn jadik brand maniac, x rugi mana pun, but i setuju if u opt  for QUALITY, the brand one is the MOST appropriate)
Dalam situasi ekonomi yang merosot kini, kita tidak perlu terlalu berkira tentang jenama barangan yang ingin dibeli. Jika barangan tersebut mempunyai kualiti yang baik setanding dengan barangan berjenama, kita sebagai pengguna harus bijak memilihnya.


sama je kan? only diffrent is quality and duration of usage la ...

Tip 12: Rekodkan perbelanjaan bulanan kita
(Sangat Setuju ...) but perbelanjaan may b or may not the same setiap bulan, esp if ada anak yg bersekolah, if berlebihan kena ada BACKUP PLAN, Plan B)
Buat summary untuk semua perbelanjaan kita untuk sebulan mengikut kategori. Sebagai contoh - barang dapur, belanja sekolah anak, sewa rumah, minyak kereta dan lain2.Post a Comment