Wednesday, August 29, 2012

•*¨*•.¸¸❥✿✿ Daging Dendeng BerLada ✿✿•*¨*•.¸¸❥


Sumber Resepi : http://kongsiresepi.com
Sumber Images : Google

:: Bahan2 Utama :: 
  •  1 kg daging batang pinang - dihiris nipis
  • 4 biji buah keras
  • 4 helai daun limau purut - dihiris nipis
  • Minyak untuk menumis
  • Bahan perasa secukupnya
  • Serai - optional
  • Cili Merah Segar - optional
:: Bahan2 Yang Dikisar ::
  • 30 biji cili merah
  • 6 biji bawang besar
  • 6 ulas bawang putih
  • 5 cm halia
  • 2 batang serai

:: Cara2 MenyediakanNya ::
  • Masukkan daging bersama air ke dalam periuk dan rebuskan hingga daging empuk.
  • Setelah empuk,angkat dan toskan.
  • Panaskan minyak dalam kuali.
  • Goreng daging yang telah direbus tadi. Angkat dan ketepikan. Daging boleh diketuk2 nak bg nipis, boleh gunakan lesung batu or anything ...
 

  • Masukkan bahan yang dikisar ke dalam kuali beserta buah keras dan tumiskan hingga naik bau dan garing.


  • Kemudian,masukkan daging yang telah digoreng tadi dan masak hingga daging empuk dan kering. Kalau suka jangan sampai halus sangat, nak bg cili merah tu mcm besar (chuncky) sikit ...



  • Masukkan bahan perasa serta taburkan hirisan daun limau purut. Boleh diletakkan bumbu iaitu bawang merah kecil @ besar yang telah digoreng ke atasnya ...Dan tomato segar ...yum ...Lagi terangkat u !!
  • Siap untuk dihidang ...Yum !.. Yum !! ...DapNya !!! ...




Post a Comment