Sunday, March 04, 2012

•*¨*•.¸¸❥ Step By Step To Make Tiramisu CheeseCake (My Version of Course !) •*¨*•.¸¸❥



N3 ni kesinambungan (eleh!) dr n3 kat bawah tu ..pasal tiramisu jugak but baked version sbb ada telur ya ..So for those ibu mengandung mmg xleh makan telur yang x masak or setengah masak sbb takut ada bactria in the yolk tu "Salmonella" namanya ...So better watch out la ...


Ni saya copy dari google mengenai takrifan tiramisu : An Italian dessert consisting of layers of sponge cake soaked in coffee and brandy or liqueur with powdered chocolate and mascarpone cheese.




What You Need

  • Biskut Lady Fingers - kalau xde boleh gunakan any sponge cake or any cake
  • 5tsp. any Instant Coffee - saya guna nescafe
  • 4pkg. (8 oz. each) Cream Cheese, softened - saya guna tatura
  • 1cup sugar - boleh kurangkan bagi x suka manis or gunkan susu pekat manis senang!
  • 1cup Sour Cream - i used yogurt natural flavour
  • 4 eggs - separate the yolk and white
  • 1cup thawed Whipped Topping - optional
  • 2Tbsp serbuk koko optional 
       

    Steps by Steps


    • Pecahkan 3 biji telur ke dalam 2 mangkuk berbeza (gunakan mangkuk besar untuk telur putih dan mangkuk kecil untuk telur kuning). Pastikan putih telur tidak bercampur dengan telur kuning, jika tidak nanti telur putih tidak naik or x kembang kata org >_<). 
    • Dengan menggunakan mixer, putarkan yolk dengan gula icing/castor sampai kembang dan creamy seperti pic atas ya.

     
    • Di dalam mangkuk yang lain putarkan cream cheese 'to loosen it up'. Tambahkan gula atau susu pekat manis ....pukul sehingga smooth.Boleh masukkan butter sedikit jika suka, boleh juga masukkan Whipping Cream tp texture mcm x berapa smooth from my experience la >_<



    • Sementara itu, pukulkan putih telur sehingga kembang (firm peaks). Seterusnya, campurkan putih telur ke dalam adunan cream cheese tadi dengan method kaup balik. Pastikan campuran tiada lumps. Kaup balik ialah kaedah 1 arah je putaran bermula dari dasar mangkuk ke atas.


    • Ketepikan campuran tadi. Bancuhkan expresso or nescafe dengan air panas dan biarkannnya sejuk sebentar. 


      How to Assemble The Cake ::



    • Celupkan Lady Finger ke dalam campuran nes or expresso tadi dan susun di dalam baking pan, sebaiknya guna SpringForm type supaya mudah di'loosen up'.



    • Tuangkan campuran cream cheese tadi. Ulangi proses di atas dengan lapisan ke-2 sponge cake, taburkan serbuk koko yang diletakkan di dalam penapis kopi dengan cara mengetuk2nya. Seterusnya lapisan ke-3 + cream cheese + serbuk koko. Final looks macam gambar di bawah ye. 


    • Cake di bakar selama 40 minits pada suhu 150-160 Celcius (depends pd oven uols jugak)...may be oven besar tu 180 Celcius kot.

    • Run a knife keliling loyang dan boleh la dikeluarkan or if uols guna spring foam lagi senang ..just loosen it up dan walla ...dah jadi ! ...Method seperti pic atas ya. 
    • Sejukkan di dalam freezer or fridge sejuk selama 2-4 jam ...dan boleh la dihidangkan ...Sedap bila sejuk2 ni ...Yum ! ...Yum ! Hmmm DapNya !!! ...




    ~* End of Step By Step To Make Tiramisu CheeseCake (My Version of Course ! *~