Tuesday, November 29, 2011

╰⊰✿´•* A Thing or Two about Buttercream ╰⊰✿´•*

A Thing or Two about Buttercream !!



Terdapat pelbagai versi untuk buttercream ni ada yang menggunakan shortening aka lemak sayur, ada yang all mentega, ada yang gabungan kedua2nya. 

Tetapi sekarang orang banyak menggunakan fresh cream yang diperbuat dari Non Diary Whipping Cream instead. 
If you are icing your cake in humid, warm or hot temperatures, pure butter buttercream can definitely give you problems.  Even if you manage to get your cake decorated in the perfect temperature, transporting it can be a problem as well.  This is why most bakers put shortening in their buttercreams. The melting point of shortening is roughly 10 – 20 degrees higher than butter.  Much more stable.

For this roses cake, I followed the basic Butter recipe but added a few more tablespoons of icing sugar to make it stiffer and since I didn’t have to transport this cake, simply refrigerating it was good enough. For roses, use a 1M tip.



buttercream roses cake 010a
The Basic Butter Buttercream

  • 1 cup salted butter, softened
  • 4 cups fresh confectioners sugar (icing sugar)
  • 4 teaspoons vanilla (clear if you want very white icing)
  • 6 tablespoons milk or cream(makes about 5 cups of frosting)

Roses Cake 084a
Butter and Shortening Buttercream
  • 1/2 cup salted butter, softened
  • 1/2 cup shortening
  • 4 cups fresh confectioners sugar (icing sugar)
  • 1 teaspoon vanilla extract (clear if you prefer)
  • 2 tablespoons milk(makes about 3 cups of frosting)
buttercream roses cake 002a

Citrus Buttercream
(follow either of the above recipes)
substitute lemon or orange juice for the milk
omit vanilla
Stir in 1/2 teaspoon grated lemon peel or 2 teaspoons grated orange peel


Shortening Buttercream
  • 2 cups shortening
  • 8 cups confectioners sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 teaspoons clear imitation vanilla extract
  • 6 fluid ounces heavy cream(makes about 5-1/2 cups of frosting)

Instructions
In large bowl, cream shortening and/or butter with electric mixer. Add vanilla. Gradually add sugar, one cup at a time, beating well on medium speed. Scrape sides and bottom of bowl often. When all sugar has been mixed in, icing will appear dry. Add milk and beat at medium speed until light and fluffy. Keep bowl covered with a damp cloth until ready to use.
For best results, keep icing bowl in refrigerator when not in use. Refrigerated in an airtight container, this icing can be stored 2 weeks. Rewhip before using.









Swiss Meringue ButterCream

Ingredients


  • 1 pound (4 sticks) unsalted butter, room temperature
  • 1 1/2 cups sugar
  • 6 egg whites
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

Directions

  • Beat butter with electric mixer until fluffy and pale. Transfer to small bowl.
  • In double boiler over simmering water, whisk sugar and egg whites until warm and sugar is dissolved, 2 to 3 minutes. Transfer to clean bowl of electric mixer; beat on high with whisk attachment until fluffy and cooled, about 10 minutes.
  • Reduce mixer to medium-low; add butter a scant 1/4 cup at a time, beating well after each addition. Mix in vanilla.
  • Switch to paddle attachment; beat on lowest speed 3 to 5 minutes. Leave at room temperature if using same day.


buttercream roses cake 006a
Enjoy !


ButterCream that using CreamWell






x puashati lagik ..heheheh, cari lagi info regarding B-U-T-T-E-R-C-R-E-A-M !!



CARA MEMBUAT AISING KEK

Bagaimanakah caranya untuk membuat aising (Buttercream) kek yang mudah? Sebelum saya berikan Resepi Buttercream Icing pilihan anda,mari kita baca dahulu sedikit tips otoi yg saya simpan untuk panduan bersama…apa2 pun try and error.

Untuk menghias dengan krim putar, dengan cara mudah..tak payah2 nak timbang, nak keluar mixer gedabak anda ,hanya perlu membeli ‘whipping cream’ dari pasaraya dan memukul hingga kental . Sebaik saja ia kental, gunakan segera. Kek yg mempunyai aising hiasan dari krim putar mesti disimpan di dalam peti sejuk (contohnya, Black Forest Cake).


Aising kek paling mudah adalah Krim Mentega. Jika inginkan perasa coklat, tambah 1-2 sudu besar koko yg diayak (mengikut ‘warna coklat’ yg dikehendaki, jangan terlalu banyak kerana ia akan terasa pahit). Jika mahu perasa oren, tambah sedikit parutan kulit oren dan jus oren.


Semuanya mengikut citarasa masing-masing. Krim mentega di bawah berperisa vanila dan susu segar juga dimasukkan agar aising ini lebih ringan.

untuk mendpat topping licin frosting dng fresh cream atau butter cream sejukkan didalam peti kemudian curahkan coklat ganache.

SEDIKIT PETUA .


“Untuk kek butter – Supersoft butter cake……kek tu tak perlu di belah , terus mendeco atasnya tanpa filling….. kek butter tidak naik tinggi ,cukup satu adunan sudah memenuhi acuan bulat bersaiz 9'.


Mengaising salah satu step yg paling susah berbanding hendak mendeco…..apatah lagi hedak melicinkan permukaan tepi dan diatas kek…..yg penting adalah aising perlu kena tebal supaya apabila merata, tidak terkena permukaan kek….nanti serdak kek bercampur dengan aising.Boleh juga ratakan bahagian tepi kek dulu then baru bahagian atas kek. Seeloknya pisau mengaising kek jangan diangkat angkat…..gerakkan di atas aising kiri kanan .. realitinya memang agak susah jugak…practise makes perfect….bila dah siap aising semua tu, celup pisau aising dlm air panas, lap airnya dan cepat2 sapu pisau tanpa terlalu menekan aising ke serata permukaan kek.,.satu kelebihan sbb bila kita melepa icing, icing tidak akan melekat pada pisau yg panas dan icing akan jadi lebih rata…..cuba dulu…tp utk teknik tu masa dah final touch up le…..InsyaAllah….tentu elok jadi nanti….


Spatula tidak menjadi hal samaada murah ataupun mahal….kalau yg sudah teror…guna pisau biasa pun boleh….yang penting semasa cara kita menyapu icing spatula jangan kerap diangkat….kena tolak kiri kanan sampai icing rata ikut petua, sebolehnya letak topping tu sebnyk2 di atas kek, then baru ratakan kiri kanan sampai habis….ingat mmg spatula x boleh angkat ikut suka…..sbb icing tu menarik serdak kek……..cuba lagi…..lama2 nanti biasa….


Yang menyebabkan cream berbintil2 adalah kerana memukul butter terlalu laju, putar butter/krimwell/shortening tu sampai gebu…tp hanya speed yg sederhana…..then masukkan gula icing sikit demi sikit…..sampai menjadi gebu/putih….. putar icing dalam speed yang sederhana tp biar lama tidak mengapa….cuma jangan terlaju ,nanti icing akan menjadi cair ” bubble ” dan permukaan icing tidak cantik dan tidak gebu ( smooth).


Untuk membuat bunga, tambah sedikit gula icing, supaya bunga lebih tegap…..maknanya bila dah siap putar icing tu, bahagikan icing yg diperlukan untuk membuat bunga, tambah lagi gula icing sikit demi sikit….so…tidaklah topping kek tu terlalu manis…..


Kurangkan butter sikit, kalau resipi tu agak lembik ,di syorkan lebihkan shortening/crisco sbb dia tidak mudah cair (stands well in hot weather), krimwell dan butter actually agak creamy/lembik) – add gula icing sikit2 hingga adunan kental sikit….. kalau nak bunga tu elok, guna shortening sepenuhnya – untuk dapatkan rasa butter, just add butter oil…..hasilnya icing x akan mudah lembik (takes time gak le…)….masa putar icing tu, dah half way, ambik separuh utk dapatkan thin consistency utk salut kek, lepas tu baru tambah gula lagi utk deco bunga/hiasan lain…..


Setakat ini combination krimwell ngan shortening lebih baik especially bila kita nak mendeco….. kalau deco kek dlm bilik aircond pun ok .kalau tidak, cepat lembik…. Anyway, campuan krimwell ngan shortening kira sudah ok….krimwell pun sejenis marjerin jugak (white margarine).


Apa apa pun, ikut kemahiran kita – kalau sudah cekap ok , sayang pulak kalau tidak menjadi….. combination butter ngan krimwell agak berminyak, so bunga x boleh terletak sangat.


BUTTERCREAM
  • 1 cawan shortening (lelemak sayuran)
  • 1 cawan krimwell (sejenis marjerin putih)
  • 4 – 5 cawan gula icing (diayak)
  • 1 sudu teh perisa vanila
  • 1 sudu teh perisa badam
  • 4 sudu besar susu UHT

Putar shortening dengan krimwell hingga kembang. Masukkan perisa badam dan vanila. Putar lagi. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit, masukkan susu sedikit demi sedikit. Putar hingga gula hancur dan adunan gebu.






RESIPI BUTTERCREAM

  • 120 gm telur putih
  • 200 gula icing
  • 250 gm krimwell
  • 350 gm shortening
  • Sedikit esen ros

Putih telur dengan gula icing dimasak secara double boiler. Kacau selalu dengan whisk. Pastikan putih telur tersebut sudah cukup panas dan gula telah hancur sebelum diangkat. (Ini utk memastikan ia selamat untuk dimakan). Alihkan ke dalam pemutar dan putar sehingga ia menjadi meringue. Ketepikan sebentar.


Putar krimwell dan shortening hingga putih. Kemudian masukkan meringue tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega. Kacau dengan kelajuan perlahan hg kembang.




RESIPI BUTTERCREAM FOR FLOWERS

  • 150 gm shortening
  • 50 gm krimwell
  • 200 gm susu pekat manis

Icing ni mudah cair, so kalau nak buat bunga, kena cepat2….Bagi yang belum mahir , kalau nak buat bunga ros macam ni, cuba pakai nozel cap Tan See Fong. Bunga mawar guna nozel 2106 dan fushia tu nozel bernombor 2107.

Nak buat bunga , posisi tangan tu mesti betul skill pull ke atas macam kita buat huruf ‘n’ (small ‘n’)……yg muncung U tu…



BUTTERCREAM UNTUK BUNGA NAMPAK MANTAP.


SOALAN ?


Saya ingin tahu resipi terbaik (buttercream) utk membuat bunga ros. Ini kerana dah banyak kali saya cuba, bunga saya mmg tak sempat dipaip sudah lembik, jadi rupa pun dah tak ada.


Ini resipi yg saya guna utk buttercream (yg saya perasan kalau guna shortening, bunga lebih elok walaupun tak cantik/smooth);


250 gm butter

125 gm krimwell
125 gm gula icing (sifted)

Tambah gula aising hingga krim menjadi lebih kental / keras dan mudah kekal bentuknya. Aising anda lembik kerana sukatan mentega yg tidak sepadan dengan gula aising.




KOLEKSI FROSTING CAKE “BUTTERCREAM”
EASY BUTTER CREAM

  • 250g butter yg dah lembut ( unsalted butter lagi bagus )
  • 500g gula ising ( ayak)
  • 1 sudu makan air panas
  • 2 sudu teh esen vanila

pukul butter sampai lembut … campur gula air panas dan esen vanila. pukul sampai putih

dan kembang.

FLAVOUR CHOC

choc putih atau coklat biasa tambah 100g coklat yang dicairkan
atau tambahkan1 sudu makan serbuk koko yg di bancuh dgn 1-2 susu air panas hingga jadik pasteuntuk perisa koi tambah 1 sudu instant kopi bancuh gak jadik paste dgn air panas dan beat dlm butter cream.atau boleh guna esen tapi just titik setitik dua jer pasal esen pekat dah.

BUTTER CREAM


  • 1kg krimwell
  • 500 gm butter
  • 1 tin susu pkt
  • apa lagi godak la….sampai sebati…bnyk ni kalo sebuku kek bagi 2 lah..

BUTTERCREAM


  • 1 kg krimwell
  • 600gm gula icing
  • 120ml air

Cara membuat pukul semua sekali sampai kembang


BUTTER CREAM


  • 400 gm butter
  • 100 gm marvello / cream margerine / shortening
  • 180 gm icing sugar
  • 1 tsp esen vanilla

Pukul butter dgn marvello hingga gebu. Kemudian masukkan icing sugar dan pukul lagi.

Akhir sekali masukkan esen dan pukul hingga halus dan gebu.

BUTTER ICING (ALIN-RAZ)


  • 250 gm butter
  • Gula icing secukupnya – diayak
  • kacau butter hingga lembut, tuangkan gula sedikit2.
  • Kacau sehingga icing tidak melekat ditangan.
  • Cream jenis ni akan mengeras sedikit bila salutan dibiar agak lama dan rasanya jugak agak manis

CREAM ISING( Tarbiah )


  • 100 g butter
  • 100 g marvello
  • 100 g shortening
  • 250 g gula (didihkan dgn sedikit ari hg jadi sirap yang agak likat dan sejukkan)
  • Pukul ketiga2 bahan di atas hingga kembang dan masukkan sirap tadi sikit2, pukul lagi hingga gebu dan ringan.


BUTTER ICING

Butter cream untuk apa jua jenis kek

Bahan-bahan ( Boleh hias sebiji kek 1 kilo )


  • * 250gm butter
  • * 150gm shortening
  • * 250gm icing sugar (diayak dulu)
  • * 2 sudu besar susu segar
  • * Pewarna ikut suka

Cara-cara


1. Pukul_sampai_kembang. Pukul kesemua bahan (kecuali susu segar) hingga kembang atau rupa berubah menjadi putih gebu…

2. Setelah cream kembang, putih dan gebu (sekiranya nampak kurang lembut barulah masukkan susu cair tadi) jika cuaca panas mungkin cream tidak memerlukan susu kerana akan menajdi agak lembut
3. Ambillah banyak mana cream yang diperlukan dan letak pewarna ikut suka. Kacau sehingga rata…

MOM BUTTERCREAM FROSTING


Bahan


  • ¼ cawan tepung serba guna
  • 1 cawan susu segar
  • ½ cawan shortening
  • ¾ cawan gula putih
  • ½ cawan mentega, dilembutkan
  • 2 s/k vanila esen

Cara


1. Di dalam pan kecil, campur tepung dan susu dan masak di atas api kecil hingga licin.

2. Letakkan di dalam peti sejuk dan biarkan sejuk sepenuhnya. (yg nie umi tak letak pun dlm peti ais.. terus buat jer masa suam2 tuh..
3.Pukul shortening, mentega dan gula hingga ringan dan gebu.
4.Masukkan campuran tepung tadi dan pukul hingga licin. Masukkan vanila.

SNOW WHITE BUTTERCREAM [lynnhassan]


  • 163g solid white vegetable shortening
  • 1 tsp flavour ( I use wilton vanila flavour)
  • 2 tbsp milk (use UHT) or water
  • 454g icing sugar
  • 1 tbsp Wilton Meringue powder (egg white powder)
  • secubit garam

1. Beat shortening, flavour, dan water/milk.

2. Bila sebati, tambah icing sugar, meringue powder dan garam. Mix gunakan medium speed sempai sebati dan creamy.

NOTE:

1. Resepi ini boleh dapat 3 cups. Selalunya untuk cupcakes, saya add 2 tbsp milk untuk each cup, senang nak pipekan
2. Buttercream jenis ni tak muak sikit. Sesuai kalau untuk tempahan sebab dia stabil. Sesuai untuk buat design seperti bunga, cartoon

BUTTERCREAM I [loveliana]


  • 100gram butter
  • 200gram icing sugar (ayak 2x)
  • flavour

cara :

1. Pukul butter sampai kembang,masukan icing sugar sikit2.
2. Last masuk flavour.

BUTTERCREAM 1I [loveliana]


200gr vegetable shortening

450-500gr icing sugar (ayak halus)
3 sudu makan lemon juice

cara :

1. Pukul shortening sampai kembang,putih dan gebu,masukan icing sugar sikit2,pukul lagi sampai kembang.
2. Last masukan juice lemon dan mixer sekejap.siap digunakan

NOTE:

Apabila terlalu dry tambahkan 1 sudu makan air masak.(takleh lebih,nanti lembik)

BUTTERCREAM (KAK MAS)


A/


250g air

600g gula caster

B/


750g butter

250g krimwell
2-3 titik ros esen/vanilla esen

Cara


1. Masak A hingga mendidih. Bila dah suam chillkan dalam fridge overnight.


2. Pukul butter and krimwell high speed sampai kembang dan gebu. Kemudian slowly tuang chilled syrup tadi sampai habis. Masukkan juga esen. Pukul dalam 2-3minit sampai well combined dan gebu. (Mixer tak payah stop semasa tuang syrup biar on going).


WHOLE EGG BUTTER CREAM


Bahan-bahannya


(A)

2 biji telur
120 gram gula

(B)

400 gram mentega/krimwell
100 gram shortening

Cara-caranya


1. Pukul (A) dan renehkan atas double boiler sehingga pekat.

2. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk pengadun. Pukul sehingga adunan menjadi lembut. Biarkan
ia sejuk.
3. Pukul (B) sehingga lembut dan gebu.
4. Masukkan adunan telur yang telah disejukkan dan gaul sehingga sebati.

BUTTERCREAM TELUR PUTEH [1mas2r@]


350 gm marvelo/supertact/ krim well

250 gm butter
175 gm gula pasir
110 gm putih telur

1. Masak putih telur dan gula secara double boiler, kacau selalu.

2. Pukul butter dan krimwell hingga putih.
3. Di dlm mangkuk lain, pukul putih telur yg dimasak tadi hingga menjadi meringue.
4. Masukkan meringue sedikit-sedikit ke dalam adunan butter.
5. Pukul lag pada kelajuan sederhana hingga putih.

BASIC BUTTERCREAM


Bahan-bahannya


400 gram mentega/krimwell

100 gram shortening
180 gram icing sugar
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya


Pukul mentega dan shortening sehingga tidak bergentil-gentil. Masukkan esen vanilla dan gula icing. Pukul lagi sehingga lembut dan gebu. Sedia untuk digunakan.

untuk whipping cream tak perlu letak gula atau apa2, cuma pukul sehingga kembang
utk 1 biji kek 1/12 cawan (340 ml) whipping

BUTTERCREAM( Kuantan- Rnet)


  • 350 gm marvelo/supertact/krim well
  • 250 gm butter
  • 175 gm gula pasir
  • 110 gm putih telur

Masak putih telur + gul secara double boiler, kacau selalu.Pukul butter + krimwell hingga putih.Di dlm mangkuk lain, pukul putih telur yg dimasak td hingga menjadi meringue.Masukkan meringue sedikit2 ke dlm adunan butter.Pukul lg pd speed sederhana hingga putih.


Buttercream Golden Syrup


BWY Buttercream


500gm Krimwell

500gm butter
200gm golden syrup
1tsp vanilla

Bagus Buttercream


1kg krimwell

500gm butter
400gm golden syrup

Icing Cream


500g krimwell

500g butter
200g golden syrup

Caranya:

Pukul Creamwell selama 20 minit dengan kelajuan sederhana..pukul sampai kembang
Masukkan butter dan golden syrup, pukul lagi 20 minit..

note: sekiranya nak manis lagi boleh tambahkan golden syrup.Kalau tengok2 resepi pakai golden syrup walaupun chef berlainan. Saya ada tanya kenapa tak pakai icing sugar, dia kata nanti tak smooth.


Golden Syrup


Bahan A

200g gula
1/4 potong limau nipis
50 gram air

Bahan B

20g air

Caranya:


Masak bahan A sampai perang

dah masak ,tutup api tambahkan bahan B

Resipi2 ini menggunakan golden syrup, menggantikan icing sugar…supaya ia kelihatan lebih smooth,selain daripada mengurangkan kemanisan,goldean syrup juga boleh diganti dengan madu atau susu pekat….tetapi bagi buttercream yang bewarna…kalau takder golden syrup ..boleh jer buat syrup guna gula kastor.


……………………………………………………………………………….




” GLAZE AICING CUPCAKE AND COOKIES “


Just guna air suam dgn icing sugar.Ayak i/sugar dalam mangkuk dan tuang air sudu by sudu.jangan guna cawan coz nanti terbanyak air then banyak pulak guna i/sugar. kacau dan ayak i/sugar tu sampai dapat kepekatan yang kita nak (consistency). kalau angkat dgn sudu dan melelehtu maknanya still cair jadi tambah lagi icing sugar,kena agak2 sendiri.Jika ingin perasa pada kek or cream? untuk kek just tambah dalam 1 sudu besar flavour yang kita nak..utk glace tu, mula2 kak mas mix dulu icing dgn air, Kacau2 agak2 pekat skit, separatekan dalam mangkuk2 dan titikkan kaler dan kacau tiap2 mangkuk, kalau cair then tambah icing sugar, kalau pekat titikkan air…