Friday, September 30, 2011

Rich Moist Chocolate Cake (My Mum's Version !)






  • 2 cups Self-Raising Flour or Superfine flour - putih lagi halus (plz, jgn guna tepung gandum, dia berat and teksture x lawa !)
  • 1 cup of vege oil ( recommended brand is 'Daisy') - can be replace with butter if u like
  • 1 cup of Sweet Condensed Milk
  • 1 cup of Creamer (guna brand Carnation)
  • 1 cup of sugar
  • 1 cup of Cocoa Powder(i prefer dark brown coco powder)
  • 3 eggs
  • 3/4 - 1 cup of warm water
  • 1/2 tsp Essence vanilla
  • 1 tsp Baking Soda
  • 1 tsp Baking Powder
  • 2-3 tsp of coffee powder (* optional)
  • Ayak tepung + cocoa powder + baking powder + baking soda. Ketepikan
  • Campur minyak sayur + gula + creamer + condensed milk. Masukkan telur sebiji demi sebiji. 
  • Masukkan tepung + serbuk koko tadi + hot water
  • Bakar pd suhu 160 celcius 35-40 minits. Ambil lidi and cucukkan tengah2,
  • Lau nak steam, steam for about 2 hours ....(habis gas woo !)
  • My version plak:-
  • 1 tsp nescafe
  • 1/2 - 1 cup sour cream
  • Minyak can be replace with butter if u like !
Chocolate Ganache/Fudge
  • Cooking Chocolate
  • Fresh milk or whipping cream
  • 1 tbsp custard flour (bg likat sikit the mixture)
  • 1 tsp vege oil (bg kesan kilat sikit)
  • ### Campur semua bahan and kacau !. Fresh milk or whipping cream tu tuang sikit2 dulu, lau mixture pekat tambah lagik..gitu la processnya !



dah tahu secret nak buat rich mosit cake, kene ada sour cream and a lot lot of fluid (x kira la air masak or susu or whipping cream ke, but kek boleh merekah), bila the mixture tu flowy akan terjadi la cake yg moist ...Sour Cream or Yogurt is a MUST !!!! kata Nigella Lawson (UK food editorial tu la !, she's got a lot of tutorial kat youtube pun, make her your SIFU !!)








 Mayonnaise Moist Chocolate Cake


A. 
  • 90g coco powder
  • 576ml hot water


B. 
  • 500g superfine flour (cake flour)
  • 12g soda bicarbonate
  • 400g castor sugar
  • 500g Mayonnaise
  • 2 tsp vanilla assence



1. Preheat oven at 150c
2. Mix A and put a side
3. Sift together flour and soda bicarbonate
4. Mix well A and B.
5. Use 2 baking tray of 10′x10′ and bake for 25-30 mins.

# If making 1/2 recipe, use 8′x8′ baking tray.

Credit to Chef Asma for sharing this delicious recipe.

NOTE : Hmm, this recipes x guna egg, less calories la kan ?? i should try one but GEBU ke nanti? hmm no comments sbb i lum try lagik ...nanti i try la ...ni titlenya patut EggLess Mayonnaise Moist Choc Cake

 

 

Rich Chocolate Moist Cake II




Resipi ini dari Kak Noor Hannah. Ramai yang telah mencuba dan puas hati dengan hasilnya.

# Bahan-bahan ( 9 inci bulat ) #

  • 6 oz (170.1gm) butter
  • 14 oz (396.9 gm) gula castor
  • 3 biji telur ayam
  • # Bahan-bahan ini dibancuh bersama #
  • 1 sudu teh NESCAFE
  • 1 sudu teh air panas
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh chocolate or coffee EMULCO or chocolate / coffee paste
# Bahan-bahan ini diayak bersama #
  • 8 oz (226 gm) tepung gandum
  • 2 1/4 oz (63.8 gm) serbuk koko
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • ##
  • 7 oz air sejuk - air dlm peti ais
# Bahan untuk Topping #
  • 1 tin susu pekat - boleh kurangkan jika takut manis
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan minyak jagung atau minyak sayuran
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • sedikit garam

# Cara-cara #

  • Menggunakan mixer, pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
  • Masukkan telur satu persatu.
  • Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.
  • Peringkat ini, gunakan whisker - masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Cara menggunakan whisker begini: pegang whisker dan pusingkan whisker satu arah sahaja perlahan2, dan sambil memusing whisker tu, menggunakan jari, putarkan batang whisker.
  • Masukkan air sejuk sambil di gaul perlahan2 - juga gunakan whisker perlahan2.
  • Bakar dalam loyang 9" persegi yang telah di minyakkan dan di alas kertas dengan suhu 170C selama 50-60 minit.
  • Biarkan sejuk betul2 sebelum keluarkan dari loyang. Kek mesti sejuk betul sebelum bubuh topping
  • Nota: UNTUK LEBIH MOIST – Sila kuks kek selama 1 ½ jam dan tutup loyang dengan aluminium foil.
  • Cara untuk membuat Topping - (Hendaklah dikacau topping setiap masa sehingga selesai) Campurkan susu, koko dan minyak. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat, sambil gunakan whsiker, kacau sentiasa dgn membuat bulatan (faham ke ni??).3. Masukkan garam dan vanila. Tak perlu menggelegak - nanti hangus, agak2 je pekat dia. Bila dah sejuk betul, tuangkan ke atas kek rata2. Kalau tercair, senang je nak kasi pekat, masuk je dlm peti ais.

Post a Comment