Saturday, April 16, 2011

PHILADELPHIA-OREO No-Bake Cheesecake


What You Need


1 pkg. (16.6 oz.) OREO Cookies, divided
1/4 cup  butter, melted
4 pkg. (8 oz. each) PHILADELPHIA Cream Cheese, softened
3/4 cup  sugar
1 tsp. vanilla
1 tub  (8 oz.) COOL WHIP Whipped Topping, thawed

Make It




CHOP 15 cookies coarsely. Finely crush remaining cookies; mix with butter. Press onto bottom of 13x9-inch pan. Refrigerate while preparing filling.
BEAT cream cheese, sugar and vanilla in large bowl with mixer until well blended. Gently stir in COOL WHIP and chopped cookies; spread onto crust.
REFRIGERATE 4 hours or until firm.

Kraft Kitchens Tips


Healthy Living
Save 70 calories and 9 grams of fat per serving by preparing with Reduced Fat OREO Cookies, PHILADELPHIA Neufchatel Cheese and COOL WHIP LITE Whipped Topping.
Variation
Prepare as directed, using 1 pkg. (1 lb. 2 oz.) Golden OREO Cookies or 1 pkg. (1 lb. 1 oz.) DOUBLE STUF OREO Cool Mint Creme Cookies.
How to Easily Remove Cheesecake from Pan to Serve
Line pan with foil, with ends of foil extending over sides before using to prepare cheesecake as directed. Use foil handles to lift chilled cheesecake from pan before cutting to serve. 

Main Ingredients :


philadelphia-cream-cheese-printable
Ni versi aku plak, ni aku bakar sbb ada guna telur :-

My experience:
1 - First time buat cheesecake ni from tastewise aku rs ok la, jarang ada org failed buat cheesecake kot lain la dia x letak cheese dalam cheesecake huwakaka, but texturewise merekah sikit aku rs sbb heat from the oven kot, if you all xnak merekah u buat steam bath, masuk air dlm dulang besar and lepas tu letak cheesecake mix kat tgh2 tadik ....Aku lum try if aku buat lagik cheesecake ni aku bagitahu no ....But merekah dia still cun lagik bukanlah mcm mcm merekah apam eno tu ...heee. Still cute mute lagik, no worries ....
2 - If i have choice mmg aku lau boleh xnak bakar cheesecake ni but if u all letak telur must bakar sbb dlm telur yolk tu ada bacteria salmonella ..kang ada yg ICU masuk spital plak kang heee ....sebab  bakar akan buat texture dia x fresh (nak amik gambo pun x cantik gitu). Serupa mcm tiramisu ada versi bakar and x bakar. But as i said aku ni looking for simple dimple recipes so mmg maleh nak bakar2 ni lau boleh. Nanti aku fobia plak nak gi dapur and thinking that cooking will take a lot of time). But this version mmg kene bakar sbb ada telur. But the times taken tu x lama, aku rs aku buat x sampai 1/2 jam tolak masa bakar dlm oven tu la ...So enjoy gang ! Aku happy sbb dapat sharing maring this recipes and my experience, well if we don't try it we didn't know ....Try la for your own family sake la kan ...




Rujukan :
1 -Kraft Strawberry Swirl CheeseCake ..korang tgk video minah tu dulu, the technique dia buat mmg profesional nya techniques, so don't miss out, minah tu comel wa ckp lu heee (NOTE : dia bukan sedare aku pun huhuhu) !!!

2 - Beberapa lagik like taste.com.au (gugel 'cheesecake' ...penuhkan ilmu di dada dulu before buat, lau boleh compare as may recipes as can be because ms u all buat nanti baru ternampak and facing kesukarannya ...so, mmg kene buat rujukan before cooking ni ...lain la masak lauk hari2 tu kan ...dlm kepala dah ada menu ...










Post a Comment